Marson át a Holdra!

Napok választanak el az osztrákok által szervezett MARS2013 küldetés kezdetétől, és ez épp elég arra, hogy gyakorlatilag módosult tudatállapotba kerüljön a Puli egész csapata – valami olyasmibe, amiről Michael Collins, az Apollo-11 egyik asztronautája is beszámolt. A nagyobb méretű, felfelé szélesedő, csonkakúp formájú csészékről már az első kávé előtt azonnal az Apollo parancsnoki egységre asszociálunk (a hasonlóságot zavaró fül pedig úgyis letörik, ha még nem tört le), a nagyméretű hengeres alakú teásbögréről pedig elkerülhetetlenül a Vosztok jut eszünkbe.
Az utcán sem jobb a helyzet: meleg szeretettel nézegetjük a LEM-feliratú rendszámokat, és az autók vezetőivel azonnal rokonságot vélünk felfedezni. A LEM ugyanis a holdkomp lánykori neve volt (Lunar Excursion Module, később LM). Az LRV kezdetű rendszámok esetében pedig egyenesen garantált a cinkos összekacsintás egy-egy piros lámpánál: ez ugyanis csakis egyértelmű utalás a Lunar Roving Vehicle-re, azaz a holdjáróra, senki ne tagadja. Ösztönösen Pavlics Ferencet keressük a volán mögött, és ha egy pillanatra elkapjuk a sofőr pillantását – és mégsem ő az – két kézzel jelezzük, hogy igen, értjük a célzást. A Hold láttán pedig kutyákat megszégyenítő eksztatikus állapotba kerülünk. Pedig februárban a Marsra megyünk…

A cél nem változott legutóbbi összefoglalónk óta: elsőként akarunk Holdra szállni a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny keretében, és ha már ott vagyunk legalább fél kilométert meg kell tenni a Hold felszínén holdjárónkkal, és HD-minőségű képek, videók egész cunamiját kell a földlakókra zúdítanunk. Nem vagyunk egyedül. Akinek ez a versenyben álló 23 csapat közül elsőként sikerül, az megnyeri a 20 millió dolláros fődíjat.
Versenytársaink között jó pár csapat amerikai, de például van román csapat is; egy másik csapat pedig a többi között a horvát, szerb, szlovák, szlovén és ukrán kutatókat tömöríti. A verseny nagyon nehéz: 2013-ig számos csapat kiesett már a mezőnyből, köztük jó pár amerikaival. De, hogy jön ide a Mars?

Elkészült holdjárónk földi prototípusa, amit mi bensőségesen csak Iteráció-2-nek becézünk, és ez most éppen hatalmas megmérettetés előtt áll: mint a poszt elején jeleztük az Osztrák Űrfórum szervezésében februárban részt vesz a MARS2013 szimulációs terepgyakorlaton. A Szaharában a tervek szerint ötször veszünk részt éles bevetésen: február 11-én, 13-án, 20-án, 23-án, és 24-én. Ezeken az alkalmakon a budapesti Mission Control Centerből irányítjuk robotunkat, majdnem olyan körülmények között, mintha csak a Marson lenne.65170_517094048310700_443657339_n.jpgA földi tesztek végeztével azonban a Pulit nem lehet egyszerűen csak becsomagolni egy dobozba, átkötni zsineggel, és feladni a Holdra: nem jutna ugyanis messzire, többek között a kozmikus sugárzás és a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások miatt. Azaz, egyelőre nem űrképes. Az Iteráció 3-ban – az Iteráció 2 teszteredményei alapján – építjük meg azt a robotot, ami már a Holdon is megállná a helyét.

A csapat összetétele nem változott legutóbbi „állapotfrissítésünk” óta, csak többen lettünk. Az egyenleg pár tucat gépészmérnök, szoftveres és villamosmérnök az ország minden pontjából. Ők alakítják Pulinkat – így hívják holdjáró robotunkat – hold-kompatibilissé. Geográfusaink határozták meg holdi leszállóhelyeinket, és persze, ne feledkezzünk meg házi csillagászunkról sem. Valamennyiük életét a kommunikációs csapat teszi időnként elviselhetetlenné. Közös bennük, hogy lényegében mindenki önkéntes, a csapattagok főállású munkahelyük mellett, szabadidejükben dolgoznak azon, hogy Pulink karrierje felívelhessen a Holdra: a kezdetek óta sok-sok ezer munkaóra van már a magyar holdprojektben.

Szerencsére, az utóbbi időben örvendetesen alakult szponzoraink száma is: támogatóink között tudhatjuk már a Telenor Magyarország Zrt-t és a HungaroControl Zrt. is.
De minden segítségre szükség is van: egy kiló Puli Holdra juttatása versenytársunkkal szövetkezve 1,35 és 1,8 millió dollár között lehet - űrképes holdjárónkat max. 10 kg-ra tervezzük. (Illetve van már egy újabb lehetőség a Barcelona Moon jóvoltából.) Ez nem kevés pénz, de ha küldetésünk sikerrel jár, és a holdjárónk a többi csapat előtt megérkezik a Holdra, az elképesztő távlatokat nyit meg!
Indulásunkban nagyon fontos szerepe lehet a kisebb cégeknek is, akik ekkora egyösszegű támogatást nem engedhetnek meg maguknak. Ők téglajegyeket vásárolhatnak, ezeket mi pulipaneleknek hívjuk: minden egyes panel 10 ezer forintba kerül. Ezek darabját Indítóállásunkon mérik.
Hatalmasat lendíthetnek rajtunk a magánszemélyek is - részükre találtuk ki Kis Lépés Klubunkat. Ez a virtuális klub 15 ezer férőhelyes, jelenleg közel nyolcszázötvenen támogatnak minket legalább egyszeri 1000 forinttal. Tehát van még benne hely bőven a  klubtagoknak. Most toborozzuk a maradék több mint 14 ezer embert, akik névsorát egy chipkártyán eljuttatjuk majd a Holdra. Kattints bátran, a Pulinak szüksége van a Te segítségedre is.

A Puli Space MARS2013 küldetésének ezüstfokozatú támogatója a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A HungaroControl légiforgalmi irányítói évente közel 600 ezer repülőgép biztonságos közlekedéséről gondoskodnak hazánk légterében, valamint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A HungaroControl világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója.

hc_straigthtothepoint_450x84.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.