"Veli Joze"

Ki tudja, mi fán terem Veli Joze? És azt tudja-e valaki, merre van Vidulini? Nyaralásunkat is simán megtervezhetnénk a Synergy Moon turisztikai infókat sem nélkülöző honlapjáról – ők a Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny 26 csapatának egyike; a Puli konkurenciája. A Synergy Moon azonban nem csupán a holdprojektjükben résztvevő csapattagok egzotikus származási helyei miatt érdekes, mint amilyen például a Karácsony-szigetek, hanem mert hazánk környezetében lévő országok szinte mindegyike képviselteti magát benne. Holdraszállást fontolgatnak ugyanis a szlovákok, a szlovénok, az ukránok, a szerbek és a bosnyákok is. Na meg persze a horvátok.

Vidulini egy 15 házból álló, ötven lelket számláló falucska az Isztriai félsziget közepén, Kanfanar város szomszédságában. A Synergy Moon baedekere szerint Horvátország legvarázslatosabb helyén található, az idelátogatók „Ismeretlen Toszkána” névvel illetik. No, itt készül a csapat egyik holdjárója.

Van ugyanis errefelé egy bizonyos Astronomska Udruga Vidulini – ez egy lelkes csillagász csapat, de nem abból a fajtából, akik néha összegyűlnek, és jól megnézik maguknak a Holdat. Időnként mérőműszerekkel megpakolt ballonokat küldenek fel a sztratoszférába, zavarba ejtő teleszkóp-hálózatuk van, és ők építik ezt itt:

A képen látható rovert tesztelik is, Rovinj környékén 12 kilométert bóklásztak vele a helyi dzsungelben. "Veli Joze", azaz "Big Joe" egy isztriai tündérmese hőséről kapta a nevét. A tündérmesék világát idéző elem továbbá az is, hogy a Synergy Moon miként akadt rájuk, de ha már így történt, minden támogatást megkapnak tőlük, hogy Big Joe valóságos holdjáróvá váljon, ami két hétig bírja a holdtáj viszontagságait.
Nyelvleckének is elmegy ez a videó, ami egy Viduliniben megtartott tudományos konferencián készült - mi sajnos, kevéssé értjük az elhangzottakat. Mindenesetre, így néz ki az ember, ha horvát és holdjárót épít.

A 15 ország kutatóit tömörítő Synergy Moonnak nem csak ez egy kötődése van a térséghez. Mint előző posztunkban írtunk róla, a holdprojektet három cég hozta létre: az InterPlanetary Ventures, a Human Synergy Project és az Interorbital Systems. A Synergy Moon egyik alapítója egy boszniai szerb úriember, bizonyos Nebojsa Stanojevic, az övé a Human Synergy Project, a csapat vezetője pedig zágrábi, Miroslav Ambrus-Kisnek hívják. Mindenesetre mindketten elég őrültek ahhoz, hogy részt vegyenek társuk, a kaliforniai Interorbital Systems első küldetésén, ami privátpénzből embert juttatna a világűrbe. Tesztrepülésért általában fizetik az embereket, ők azonban ahhoz a kisebbséghez tartoznak, akik ezért hajlandóak még fizetni is: mégpedig fejenként negyed millió dollárt. (Az ár akciós, csak az első tíz jelentkezőre érvényes, utána az egyhetes útért már 5 millió dollárt kell kicsengetni.) Ezért az összegért reményeik szerint már retúrjegyet kapnak az űrbe.

Nos, a többi között velük van versenyben a Puli, a magyar csapat.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.