A holdi meteoritok nyomában

Szeretnék mindenkit beavatni a sokak által ismeretlen ténybe, hogy a Holdon található kőzetek itt, a Földön is fellelhetőek, és nem csak az Apollo és Luna programok révén.

Vágjunk a közepébe rögtön: a North West Afrika (NWA) 10644-el, mely egy a Szaharában talált, Holdról származó kőzet. Erősen sokkolt finomszemcsés földpátos holdi breccsa, amelyből egy darabnyi tömege mindössze 166 grammot nyomott. Laborvizsgálatok után bebizonyosodott, hogy a kőzet bizony a Holdról származik! A kis kőzetből néhány szelet a meteoritgyűjtők körébe is eljutott, így a saját példányomat be is tudom mutatni.

Kormos Balázs: Saját gyűjteményem erősen sokkolt, finomszemcsés holdi breccsa-szelete, az NWA 10644

Sokakban felmerül ezek után a kérdés, hogy a Holdról hogy kerülhettek kőzetek a Földre?

Rendkívül egyszerűen! Nézzük meg égi kísérőnket, és futtassunk végig egy roppant egyszerű gondolatmenetet. A Hold tele van kráterekkel és bazalt-tengerekkel, melyek hatalmas becsapódások révén tarkítják a felszínt. A nagy becsapódások rengeteg holdi kőzetet juttattak a világűrbe a rendkívül alacsony szökési sebesség elérése miatt, és a légkör hiánya sem gátolja a kőzetek kilökődését. Így bizony egészen sok Holdról származó kőzet jutott a Föld felszínére meteoritzáporként.

Az ALH 84001 marsi meteorit. A NASA szerint a Marson képződött olvadt lávából körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt. Körülbelül 3,6 milliárd évvel ezelőtt több becsapódás szétszabdalta, majd egy újabb meteorit lökte ki a Mars felszínéről körülbelül 15 millió éve, durván 13 000 éve csapódott a Földbe. Forrás: NASA / Wikipédia

Nem is szólva a marsi kőzetek Földre jutásáról. Szintén sok marsi kőzetet találtak már, és a legutóbbi bizonyítottan Marsról származó bazalt a Tissint nevű meteorit, melynek hullását sok szemtanú követte figyelemmel 2011-ben Marokkóban.Honnan tudjuk, hogy a Marsról jött? Először is, vulkanikus eredetűek. Meg kell továbbá jegyezni, hogy a Marson sok kis laboratórium közlekedik, marsroverként. A marsi szondák és leszállóegységek elemezték már a légkört és a kőzetek ásványi összetételét. Például a Tissint meteorit tartalmaz zárványokat, melyekben a marsi légkört jellemző gázok ragadtak. Elemzésük kimutatta, hogy összetételük tökéletesen egyezik a marsi légkörével. Az ásványi összetétellel pedig ugyanez a helyzet.

A Holdról és Marsról származó kőzetek, melyek meteoritzáporként érkeztek a Földre, rendkívül értékesek. Az arany tízszeresét is érhetik.

Visszakanyarodva a Hold és Föld között létrejövő, fentiek szerint leírt közvetlen kapcsolatra, ki kell jelenteni, hogy bizonyított tény, ezek a meteoritok megegyeznek az Apollo és Luna programok által a Földre szállított holdi kőzetekkel. Van köztük több fajta. Még Holdról származó bazalt is, melynek a forráshelye nem más, mint az Oceanus Procellarum. Ezek a meteoritok igazolással (úgynevezett certifikációval) ellátva Magyarországon mindössze egy maroknyi embertől szerezhetőek be. A Holdról érkezett meteoritok közül, vagyis a Lunaritok közül, meg kell említeni a legszebbet, mely a nem éppen költői NWA 5000 nevet viseli. Grammja ennek a csodás holdi breccsának több 100 ezer forint is lehet.

Kormos Balázs: A legszebb Földön talált holdi meteorit egy teljes szelete, az NWA 5000. Úgynevezett mega-breccsás holdi, a legdrágább minták ebből származnak, gyűjteményemben is található egy kis darab.

A Holdról származó kőzetek, vagyis meteorit típusok, melyeket a Földön találtak a következők: breccsák sokasága, mare bazalt, gabbro, troctolotic, norit, anortozit, regolit. A holdi meteoritok 74 százalékát a Szaharában találták, 10 százalékát Botswanában, 8-at Ománban, 4 pedig az Antarktiszról került elő. Az első holdi eredetű meteoritot 1979-ben találták az Antarktiszon, mely a Yamato 791197 nevet viseli. Ez a meteorit egy holdi anortozit breccsa, 52,4 gramm össztömeggel. A legnagyobb holdi meteorit a Kalahari 009, 13,5 kilogrammal.

Holdról származó mintákhoz bármelyikünk hozzájuthat pár ezer forintért is, de ezek a minták pár tized vagy század, esetleg mindössze ezred grammosak. Fontos, hogy biztos forrásból szerezzük be a mintákat, és minden esetben kérjük a hozzá járó certifikációs lapot: ami alapján vissza nyomozható a kis kőzetünk egész földi útvonala, például múzeumtól, kereskedőn és viszonteladón át.

Kormos Balázs meteoritgyűjtő

Köszönjük Rezsabek Nándornak a poszt megjelenéshez nyújtott segítségét.


A Puli arra is készül, hogy hasonló kövekről küldjön nagyfelbontású képeket a Holdról.

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország eljusson a Holdra?

Told meg Te is!

Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.

Gróf Széchenyi István

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.