Kint és bent - Quo vadis, Puli?

Előző posztunkban tett ígéretünkhöz híven, ma a Puliról készítünk számvetést.

Kint és bent

2016 is mozgalmas éve volt a Pulinak. Voltunk szituációkban, ahol "bent" voltunk és vagyunk, és voltunk, ahol "kint". Ezekből válogatunk; és természetesen azt is eláruljuk, merre megy tovább a Puli 2017-ben.

Marokkó

Marokkóban "kint" voltunk: az AMAE és a HTCC segítségével részt vettünk az 5. Marrakesi Légikiállitáson, és ezzel elkezdtük kiépiteni marokkói hídfőállásunkat - hogy "bent" legyünk.

I2.6-os Pulink vendégltónk, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ marrakesi házában.

A kiállításon sikerült kapcsolatot találni a casablancai II.Hasszán Egyetem mérnöki tanszékeihez, az ENSEM komplexumában. Ennek eredményeképpen három fiatal mérnök sikeres kéthónapos gyakorlatot töltött el nálunk, és már készítjük elő az újabb látogatást.

Ali (b1), Hatim (b2) és Azzeddine (j) a szerzővel Ferihegyen, Casablancába való visszaindulásukkor.

Toulouse

Marokkói látogatásunk egy másik konkrét eredményt is hozott: az Association Marocaine de l'Aéronautique et de l'Espace segítségével bejutottunk a Toulouse Space Show 2016-ra. Ezen egyik fő téma az innovatív, diszruptív "New Space" filozófia volt, amit a Puli is magáénak vall. Üdítő érzés volt a sok hasonló hozzáállású céggel való találkozás: német, görög, francia és spanyol cégekkel el is indultak az együttműködési tárgyalások.

Készen állunk! A Puli standjánál Pathy Miklós várja a látogatókat.

További nemzetközi együttműködési programjainkról az origo cikkében olvashatnak..

Csörte a Hivatallal

Január 15. és március 15. között nyitotta meg kapuit a nagyközönségnek a "Gateway to Space" kiállítás a Millenárison. Itt bár eredetileg nem akartunk bent lenni, de lehetőséget kaptunk a bemutatkozásra, és nagy örömmel mutattuk volna meg elért eredményeinket és terveinket. Kint is maradtunk - egy szürreális történetnek köszönhetően. A Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) ugyanis páros lábbal belénk szállt a kiállítás tulajdonosánál, és ezzel simán "lelőtt" bennünket. A magyar kiállításszervezőktől kaptuk a következő infót, miért állt el az amerikai tulajdonos a Puli bemutatásától:

"... lecsekkolták a projekteteket, méghozzá a magyar űrügynökségnél és ők nagyon ellenezték az együttműködésünket. A kérdésemre elmondta, hogy az ügynökség arra hivatkozik, hogy PuliSpace mögött nincsen tartalom, termék és kifejezetten károsnak tartják a tevékenységeteket, és sokkal inkább javasolnának más magyar céget erre."

Akit részleteiben is érdekel. hogy mi baja van a MŰI-nek velünk, utánanézhet:

Választ arra, hogy miért tartja a MŰI "kifejezetten károsnak" munkánkat, a mai napig nem kaptunk. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehet érdemi, szakmai alapú párbeszédet folytatni, egymást segítve dolgozni egy olyan projekten, amellyel közösen, összefogással még több értéket tudnánk teremteni. Mi többször megpróbáltuk, de most már nem foglalkozunk többet a "sajátos" magyar hozzáállás jeleit mutató történettel, inkább tesszük továbbra is a dolgunkat.

Google Lunar XPRIZE

Amiben ugye bent vagyunk még; és ahol biztosan bent is maradunk, az a J.J. Abrams és Orlando von Einsiedel által fémjelzett Moonshot dokumentumfilmsorozat a GLXP-ről, amelyet Texasban mutattak be márciusban.

Moon Shot - a Google Lunar XPRIZE csapatait bemutató dokumentumfilm-sorozat.

Ami magát a versenyt illeti: ha minden jól megy, január közepén megtudjuk, ki marad benn és ki nem a versenyben. A jelen állásról a SpaceNews ma számolt be, és mi is nemrég írtunk blogunkon erről. Posztunkban John Thornton, az Astrobotic vezetőjének állásfoglalását is ismertettük:

"Sok csapat számára az indítási szerződés biztosítása egy életben maradási kísérlet. A túl korai indítási dátum a csapatokat veszélyes kockázatok vállalására kényszeríti. Vannak csapatok, amelyek azt ígérik, 2017-ben elindulnak, de még el sem kezdték megépíteni leszállóegységük repülési példányát. Vannak, akik vadonatúj rakétára fogadnak, amely még sohasem repült. Mások nagy haladásról számolnak be, hogy a címlapokra kerülhessenek. Megint mások sietősen dolgoznak szondájuk megépítésén, és remélik, hogy minden jól megy majd."

Szerinte nagyon kicsi az esély, hogy bármelyik, már igazolt szerződéssel rendelkező csapat el tudjon indulni 2017 vége előtt.

Itt tehát még nincs végszó, hogy kint leszünk vagy bent maradunk. Jelen állás szerint az XPRIZE Alapítvány nem tervez egy újabb hosszabbítást, és az igazolt indítási szerződés most december 31-i határideje is áll.

Azaz jó eséllyel a Puli - és valószínűleg még kilenc másik csapat - nem marad versenyben a GLXP díjaiért.

De már terjednek olyan pletykák is, hogy az ajtó nem zárul be véglegesen. 2017 végére tudni fogjuk, hogy lehet-e visszatérés.

Astrobotic

Itt abszolút bent vagyunk! Nem is egyedül - a "Peregrine-szövetségben" ott van az Astrobotic, a japán Hakuto és a chilei AngelicvM roverje is, és valóban elkezdtünk gondolkodni az első holdi autóversenyről. Erről reméljük hamarosan többet is tudunk mondani.

A "Perergine szövetség" - az első sorban (balról) a négy csapatvezető: Takeshi Hakamada (Hakuto), John Thornton (Astrobotic), Mauricio Guerrero (AngelicVM) és a szerző

A versenyen túl - amely a látványos küzdelem mellett a holdi terepen lehetséges mobilitást is teszteli a kicsi, 5 kg-os roverekre - természetesen mást is tervezünk. A NASA nemrég közzétett felhívására, amelyben az amerikai űrügynökség ún. kis holdfelszíni hasznos teher ötleteket keres, mi többek között az "Elektrodinamikus Porpajzs" éles tesztelését és egy 3Ds terepszkennelést javasoltunk, az Astrobotic ajánlásával. Pittsburghi partnerünk szerint javaslatunknak van keze-lába; eredetiben ez így néz ki:

Astrobotic would be thrilled to carry Puli on the Peregrine Lunar Lander to the lunar surface on behalf of NASA. Astrobotic has assessed the Puli payload and believes it to be a credible concept that could successfully integrate on Peregrine’s first mission, which is currently scheduled for either Q2 or Q3 of 2019.

- Dan Hendrickson, Vice President of Business Development, Astrobotic

Drukkoljatok!

Mivel a Peregrine maximum 35 kg hasznos terhet tud vinni, és méretbeli korlátok is vannak, a Puli kicsinyítésén is dolgozunk kell - mostani méretünkkel nem férünk be. Különböző variációk vannak "terítéken", még azon is gondolkozunk - horribile dictu! -, hogy ezen az első küldetésen lemondjunk a védjegyünkről. a lábkerekekről. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk, mivel fogunk jelentkezni legközelebb ezügyben :-)

És még? - Ahol bent vagyunk és bent is maradunk:

  • eredményeink földi hasznosításának vizsgálata és prototípusok fejlesztése (aknakereső rendszer)
  • nemzetközi kapcsolataink építése - tavasszal két marokkói diákunkat is várjuk diplomamunkájuk befejezéséhez
  • ismeretterjesztő tevékenységünk és országjárásunk

A Holdra vezető úton pedig mindenképpen megy tovább a Puli, függetlenül attól, hogy a GLXP-ben kint vagy bent vagyunk!

Dr Pacher Tibor


Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország eljusson a Holdra?

Told meg Te is!

Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.

Gróf Széchenyi István