Négy és fél

Közeledik 2016 vége, és ezzel a Google Lunar XPRIZE egy újabb határideje: jelen állás szerint december 31-ig kell a csapatoknak egy ún. "Hitelesített Indítási Szerződést"(Verified Launch Contract) letenni az asztalra. Ez egy, az indítás szolgáltatójával és az XPRIZE Alapítvánnyal közösen végigvitt folyamatnak a "terméke", amellyel az XPRIZE igazolja, hogy valós esélyt lát az illető csapat 2017-beli Holdra indulására.

A SpaceIL, a Moon Express és a Synergy Moon után december elsején

a verseny indiai indulója, Team Indus negyedikként csatlakozott a Verified Launch Contract-tal rendelkezők táborához.

Az indiai csapat természetesen egy indiai hordozóeszközt választott a holdutazáshoz, egy PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakétán indulnak égi kísérőnkre, a tervek szerint 2017. december végén.

A német PT Scientists pedig jó eséllyel az ötödik GLXP csapat lehet a Holdra indulásról szóló papírral is rendelkezők körében.

November 29-én ugyanis bejelentették, hogy megállapodtak a seattlei űrutazás-szervező Spaceflight Industries-zal Alina névre keresztelt leszállóegységük indításáról. Az Alina a PTS két ALQ roverét vinné, valószínűleg egy Falcon 9-en. Bár a konkrét hordozórakéta a Spaceflight részéről még nyitott kérdés, a németek bizakodóak, hogy Elon Musk egyik rakétáján kapnak majd helyet, mint ahogy abban is bíznak, hogy év végéig sikeresen lezárják a tárgyalásokat az XPRIZE Alapítvánnyal az indítási szerződés igazolására.

A Team Indus támogatói között egyébként olyan neveket találunk, mint Ratan Tata, a 100 milliárd dollár éves bevételű Tata Group elnöke, vagy az Infosys, India egyik legnagyobb IT szolgáltatócégének társalapítója, Nandan Nilekani.

A PT Scientist mögött pedig az autóipar egyik meghatározó szereplője áll:

Emlékeztetőül röviden összefoglaljuk, miről is szól a Google Lunar XPRIZE (amely egyébként a a magyar űrszakma egyik prominens képviselőjét idézve ugye csak egy mese: "... maga a Google Lunar XPrize is egy mese. Az igazi mérnököket pedig irritálja, hogy a népmese népszerűbb"):

GLXP összefoglaló.

Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország eljusson a Holdra?

Told meg Te is!

Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.

Gróf Széchenyi István