Nyílt levél a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetőjének, Dr. Tari Fruzsina Osztályvezető Asszonynak

Előző posztunkban Texas size címen szó volt arról, hogy a Google Lunar XPRIZE végérvényesen felnőtt. A résztvevő csapatok - köztük a Puli - és a versenyt kiíró és lebonyolító XPRIZE Alapítvány munkatársainak töretlen hite és sok éven át végzett kitartó munkája végül a Google-t is meggyőzte, hogy igen, valóra váltható az álom, és magánerőből, saját kockázatvállalással el lehet jutni a Holdra: a keresőóriás teljes mellszélességgel beleállt "saját" holdversenyének promóciójába. (A részletekért tessék elolvasni a Texas size c. posztot.)

Talán tényleg csak magyar sajátosság, hogy itthon ezt még jó néhányan nem vették észre. Illetve nem hogy nem veszik észre, komolytalannak, sőt kifejezetten károsnak tartják, minimum a Puli tevékenységét. Bár a GLXP-t nem említve, de még az interplanetáris kapzsiság fogalma is felmerült a világűr gazdasági hasznosítását célzó törekvéseket illetően.

A Google Lunar XPRIZE-t és benne a Pulit szerettük volna bemutatni a Millenárison, a Nemzetközi Űrkiállítás  közönségének is. Nem sikerült. A miértre csapatommal együtt szeretnék választ kapni a magyar űrtevékenységért felelős kormányzati szerv vezetőjétől.

2016. február 23. 12:02-kor kérdéseimet emailben elküldtem Dr. Tari Fruzsinának, az NFM  Elektronikus Hírközlési és Űrkutatási Osztály osztályvezetőjének. Válasz eddig sajnos nem érkezett, ezért most nyílt levél formájában, változatlan tartalommal, megismétlem kérdéseimet.  

Dr Pacher Tibor
A Puli Space alapítója és vezetője

********************************************************************************************************

Dr. Tari Fruzsina

a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetője
NFM  Elektronikus Hírközlési és Űrkutatási Osztály
osztályvezető

- nyílt levél -
-------------------

Tisztelt Osztályvezető Asszony,
Kedves Fruzsina!

Szóbeszéd alapján már többször is eljutott hozzám a hír, hogy nem tartod semmire a Puli projektjét, és ezzel megkérdőjelezed az én emberi és szakmai integritásomat is. Mi a Pulinál nem sokat adunk a szóbeszédre, ezért eddig nem is foglalkoztam sem én, sem a csapat az ilyen jellegű pletykákkal.

Viszont nemrég lehetőségünk adódott, hogy a Millenárison nagy sikerrel futó "Gateway to Space" kiállításon bemutathassuk a Google Lunar XPRIZE projektet, ezen belül a Puli Space tevékenységét a közönségnek. A kiállítást itthon szervezők természetesen megkérdezték a kiállítás tulajdonosát, hogy erre látnak-e lehetőséget.

Tegnap (2016.febr. 22.) a következő választ kaptam L. Sándor úrtól:

"... lecsekkolták a projekteteket, méghozzá a magyar űrügynökségnél és ők nagyon ellenezték az együttműködésünket. A kérdésemre elmondta, hogy az ügynökség arra hivatkozik, hogy PuliSpace mögött nincsen tartalom, termék és kifejezetten károsnak tartják a tevékenységeteket, és sokkal inkább javasolnának más magyar céget erre."

Ennek alapján tisztelettel megkérdezem Tőled a következőket (azt gondolom jogosan feltételezve, hogy a fenti megfogalmazásban az Általad vezetett Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) / NFM Elektronikus Hírközlési és Űrkutatási osztály értendő a "magyar űrügynökség" fogalma alatt):

  • miben, hol, milyen kárt okozott a Puli projekt tevékenységévél? Kérlek sorold fel tényszerűen mindazt, amivel alátámasztod azt a kijelentést, hogy kifejezetten károsnak tartod / tartja a MŰI a Puli tevékenységét.
  • mire alapozod, személyesen, és mint a Magyar Űrkutatási Iroda / NFM Elektronikus Hírközlési és Űrkutatási osztály vezetője is, hogy a Puli mögött nincsen tartalom, termék?
  • Milyen információk alapján jelented ki ezt?

Megítélésem szerint ezen kijelentéseiddel degradálod és sérted többek között a Puli

  • több, mint száz segítőjének eddig mintegy 60.000 óra önkéntes munkáját
  • szakmai partnereinek és támogatóinak hitelességét
  • három, neves szakmai partnerekkel együttműködve gondosan előkészített és végrehajtott terepteszten  elért eredményeit

- MARS2013, Marokkó - http://oewf.org/en/portfolio/morocco-mars-2013/
- Mauna Kea, Hawaii Big Island, PISCES - http://www.pacificspacecenter.com/wp-content/uploads/2014/01/december-2013-newsletter.pdf
- AMADEE15, Ausztria - http://oewf.org/en/portfolio/austria-amadee-15/

- Facebook fotó #1 - Facebook fotó #2 - Facebook fotó #3

  • a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a World Science Forum résztvevői számára rendezett "Smart Hungary" kiállításon való meghívott részvételét (ld. csatolmányok)
  • több száz sikeres bemutatóját és előadását Magyarországon és külföldön - 2010, 2011 és 2012 még feltöltés alatt.

Csatolom ezen kívül Chanda Gonzales-nek, a Google Lunar XPRIZE menedzserének állásfoglalását.

A fenti információk az NKFIH és Ms Gonzales levelei kivételével bárki számára elérhetőek az interneten; a felsorolás ráadásul nem is teljes.

Kérdéseim még: 

  • véleményed szerint fennállhat-e kijelentéseid alapján az üzleti/személyes hírnév- és hitelrontás megalapozott gyanúja a Puli és személyem kárára?
  • tisztában vagy-e azzal, hogy hivatalos szervként megalapozatlan és vádaskodó véleményt nyilvánítva milyen kárt tudsz okozni a magyar űrtevékenységnek?

Kiegészítésnek néhány információ magáról a Google Lunar XPRIZE projektről, annak nemzetközi megítéléséről:

Meggyőződésem egyébként, hogy összefogással, közösen sokkal többet tudnánk tenni hazánkért, a mindannyiunk által fontosnak tartott űrtevékenységért.

Várom azonnali, érdemi érveléssel alátámasztott válaszod.

Tisztelettel,
-- Dr. Tibor Pacher Leader Team PuliSpace / CEO 

******************************************************************************************************** 

A három bölcs majom ábrázolása Nikkō-ban, a Tósógú szentély Sinkjúsa (Szent Ló istálló) sötét faépület homlokzatán.  Forrás: Wikipédia.

Update: hétfőn, április 4-én 14:05-kor emailben választ kaptunk!

Itt is van szó szerint. Az itcafe.hu is ezt a választ kapta az NFM-től.

"Tisztelt Ügyvezető Úr!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium álláspontja szerint az űriparban évek óta eredményeket felmutató vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek megalapozottabban képesek bemutatni egy kiállításon, - akár a Gateway to Space űrkiállításon is - a magyar űripar eredményeit. A látványos eredmények, bevált eszközök közül kiemelhető pl. a Rosetta misszió, a Masat-1 műhold közel három éves működése, a Sentinel 2-es műholdcsalád magyar alkatrészei, a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljának külső fedélzetén elhelyezett kommunikációs egység, vagy a Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett többféle sugárzásmérő berendezés is. E sikereket a gyakorlati tapasztalatok mellett kutatói oldalon komoly nemzetközi publikációk is alátámasztják.

Az űrkutatás és a tudás-intenzív űripar nagy befektetést igényel, az abban való részvétel hosszú betanulási szakasszal kezdődik. E folyamatban az első mérföldkövet a tervezett berendezés megfelelőségének bizonyítása jelenti űripari tesztek elvégzésével és a szigorú űripari szabványoknak való megfelelés igazolásával. A tárca jelenlegi óvatos megközelítésének felülvizsgálatához a Pulinak érdemes lenne legalább ezt a belépő szintet megugrania.

Már csak azért is, mert a Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezmények alapján végső soron az állam felel a joghatósága alatt álló minden olyan tevékenységért, amely az egyezmények értelmében űrtevékenységnek minősül. A világűrbe felbocsátott tárgyak nyilvántartásba vételét az ENSZ-nél a Magyar Űrkutatási Iroda végzi.

Aligha vitatható, hogy a fejlesztési tárca az ágazat jelentőségéhez méltó módon kezeli az űripar ügyét. Magyarország csatlakozása az Európai Űrügynökséghez (ESA) a fokozott kormányzati szerepvállalásnak köszönhetően az elmúlt években gyorsult fel és tavaly novemberben zárult le. A teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását, ipari beszállítói részvételét a nemzetközi programokban. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.

Tisztelettel:

Dr. Tari Fruzsina

osztályvezető
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Magyar Űrkutatási Iroda (NFM-MŰI)"  

Update #2 - A Puli válasza (április 5., 16:00)

  ---------------------  

Tisztelt Osztályvezető Asszony!

Ismerjük és nagyra becsüljük a magyar kollégák által elért eredményeket. A Puli is mindent megtesz, hogy ezeket a nagyközönség is minél szélesebb körben megismerje, itthon és külföldön egyaránt.

Tisztában vagyunk az űrtevékenység követelményeivel és a betanulási szakasz nehézségeivel is. Közel hat esztendő tapasztalata és eredményei vannak mögöttünk. Mindent korlátozott saját erőnkből, magán és céges támogatóink segítségével értünk el, köszönet nekik.

A Google Lunar XPRIZE egyik célja, hogy új, költséghatékony és bürokrácia-csökkentő megoldásokkal segítsék a magánűrtevékenység Föld körüli pályán túlra való kiterjesztését. A projektet érthető módon sokan szkeptikusan közelítik meg, hiszen látszólag megdönthetetlen határokat és tabukat feszeget. Az eredmények és a tartalmak megítéléséhez viszont elengedhetetlennek tartom, hogy valós információk alapján születhessenek vélemények.

Ezért tisztelettel meghívom Önt és minden érdeklődő kollégát, látogassanak el hozzánk irodánkba - (Bp. V.ker., Irányi u. 3. , 3. emelet), ahol személyesen tudunk beszélni a témáról. Javasolt időpontok: (#1 ) vagy (#2). Amennyiben egyik időpont sem felel meg Önnek, kérem jelezze, hogy mikor lenne alkalmas. (Megjegyzés: a javasolt időpontokat azok személyes jellege miatt nem mutatjuk.)

Továbbá csapatunk nevében is felkérem, hogy vegyen részt aktuális havi Puli Meetup rendezvényünkön 2016. április 21-én, 18:30-20:30 között a Design Terminál konferenciatermében, melynek témája ezúttal a Puli körüli kérdések megvitatása lesz.

Eredeti kérdésemre, hogy a MŰI véleménye szerint miben, hol, és milyen kárt okozott a Puli tevékenységével, továbbra is várom válaszát.

Tisztelettel,

Dr. Tibor Pacher Leader Team PuliSpace / CEO   

---------------------

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.