Kiáltás a sötétben?

Félünk is tőle, meg rettenetesen kíváncsiak is vagyunk rá egyszerre. Igazából nem tudunk róla semmit, de szeretjük felruházni emberi tulajdonságokkal, sőt még a formája is sokszor valahol emberi. Legalábbis ha azt gondoljuk róla, hogy "jó". Aztán vannak a dülledt szemű szörnyek, pókokra, hüllőkre - valamiért nagyon sokan félünk ezektől, ki tudja, milyen evolúciós emlék van emögött - vagy egyéb rettenetekre emlékeztető lények és gépezeteik, akiktől meg kell védenünk magunkat és a Földet. Ezek az "ő" rossz változata.

Néhányan tényleg merészek voltak, és elképzelték egészen másképp "őt". Egyszer a hátrahagyott, számunkra érthetetlen, de sokszor hasznos tárgyait találjuk meg bolygónkon, máskor egy nagy kozmikus felhő formájában látogat meg bennünket, de van úgy is, hogy mi megyünk el hozzá, az "ő" óceánjába.

Igen, Ő a Tökéletes Idegen, akiről mindent tudni szeretnénk, de igazából semmit sem tudunk. Róla van szó, E.T.-ről, a Földönkívüliről.

Vagy lehet, hogy mégsem? Talán rólunk is?

A kérdés, hogy van-e Földünkön kívül is élet, netán még értelmes is, régóta foglalkoztatja az emberiséget. És ha E.T. létezik, hol van, járt-e már itt, tudunk-e kapcsolatba lépni vele? És mi lesz akkor, ha tényleg van, idejön vagy küld nekünk valamit? Mit kezdünk egy esetleges üzenettel, válaszoljunk-e, és ha igen, mit mondjunk? Vagy jelentkezzünk be mi magunk nála, és próbáljuk meg elérni?

A híres Hűha! jelet rögzítő papír. Forrás: Wikipédia

A kapcsolatkeresés és -teremtés témája ma már széles skálán mozog. A SETI, a Földön kívüli intelligencia keresése időközben komoly tudománnyá nőtte ki magát, és biztosan mondhatjuk, hogy ha sikerül kétséget kizáróan felfedezni egy értelmes földönkívüli életformát, az a tudománytörténet egyik, ha nem a legnagyobb eseménye lesz.

Egy ilyen felfedezés sok, nem előrelátható következménnyel is járhat - többek között teológiai, kulturális, társadalmi, politikai szinten. Ezért is dolgoztak ki a témával foglalkozó kutatók és szervezetek egy hosszú nevű, de nagyon fontos dokumentumot, a "Declaration of Principles Concerning Activities Following the Detection of Extraterrestrial Intelligence"-t, amelyben a válaszadás kérdését is érintik:

"No communication to extraterrestrial intelligence should be sent by any State until appropriate international consultations have taken place. States should not cooperate with attempts to communicate with extraterrestrial intelligence that do not conform to the principles of this Declaration."

Ami ugye azt is jelenti, hogy nagyon meg kell gondolni, mit mondunk el magunkról. 

És ezzel át is lépünk gyorsan a METI avagy "aktív SETI" támakörébe, ami a dedikált üzenetküldéssel foglalkozik, bízva abban, hogy hívásunkkal elérjük E.T.-t.

Ma elsősorban rádióüzenetekben gondolkodnak, aminek látszólag nem lehet közvetlen következménye, hiszen még egy közeli célpont esetében is évtizedek telnének el, míg válasz érkezhet - feltételezve, hogy valaki fogta az adást és gyorsan válaszol is rá. A Wikipédia szerint a már elküldött üzenetek közül legelőször az ún. RuBisCo Stars érhet célba, a Kos csillagképbeli, 12 fényévnyire lévő Teegarden's star esetleges értelmes lényeinél 2021-ben. Választ leghamarabb 2033-ban remélhetünk, bár ennek esélye lényegében nulla.

Talán a legismertebb rádióüzenet az arecibói, amelyet Frank Drake és Carl Sagan írtak. Az 1679 bites üzenetet 1974. november 16-án küldték el a Messier 13 gömbhalmaz irányába, és hacsak útközben nem fogja valaki, mintegy 25.100 év múlva érkezik meg.

Az arecibói üzenet grafikus reprezentációja. By Arne Nordmann (norro) - Own drawing, 2005, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=365130

De volt már Beatles dal és egy közösségi portál által szervezett projekt eredménye is az elküldött üzenetek között.

Nem csak az ilyen és ehhez hasonló "könnyedebb" témaválasztás miatt kritizálják sokan az aktív üzenetküldési projekteket. David Brin neves sci-fi író vezetésével több szakértő is azon az állásponton van, hogy ne siessünk el semmit, csak nemzetközi konszenzussal, alapos és sokrétű előkészítés után adjunk hírt magunkról. Brinék arra hívják fel a figyelmet, hogy még mindig szinte semmit sem tudunk a kozmoszról, a benne lévő esetleges életformákról, és ezért óvatosnak kell maradnunk - ne kiáltsunk bele a sötétbe, ha nem tudjuk, milyen válasz érkezhet.

Egy másik lehetőség hírt adni magunkról a palackposta modern változata: üzenetünket rábízzuk egy űrszondára, amely azt mintegy névjegyként, időkapszulaként magával viszi galaxisunk mélységeibe. Természetesen tudjuk, hogy a mai technológiákkal elérhető, a csillagok közötti térben való érdemi mozgáshoz képest még nagyon-nagyon lassú sebességgel haladó szondák megtalálása még kisebb valószínűséggel történhet meg, mint egy rádióüzenet fogása, így a megtalálás "veszélye" is elenyészővé válhat.

De mégis érdemes és hasznos ilyen "kozmikus névjegy" elkészítésén és útnak indításán elgondolkodni. A Puli hamarosan induló, „Mi a magyar? Egy kilogramm üzenet.” programja - amelynek célja egy, a magyarságot reprezentáló időkapszula megalkotása és Holdra juttatása - például segít abban, hogy tanuljunk a kommunikáció nehézségeiről, az üzenet (az időkapszula tartalma) összeállításának bonyodalmairól, mások által való megértésének lehetőségeiről.

Jelenleg az emberiség öt űrszondája van úton a csillagközi tér felé. Négyükön ott van egy-egy bemutatkozó üzenet, egy "kozmikus névjegy" bolygónkról. A Pioneer 10 és 11 fedélzetén a Pioneer-táblát találhatják meg utódaink vagy más értelmes életformák, míg a Voyager 1 és 2 a híres Voyager Aranylemezt viszi magával. Pusztán a New Horizons, amely tavaly száguldott el a Plúto mellett, és küldött haza fantasztikus képeket és információkat, "felejtett el" magával vinni névjegyet.

Ezen kíván változtatni Jon Lomberg, a One Earth: New Horizons Message projekttel. Lomberg többek között a Voyager szondák aranylemezeinek és Carl Sagan világhírű „Kozmosz” ismeretterjesztő sorozatának művészeti vezető tervezője, az üzenetküldés egyik "nagymestere". A One Earth projekt keretében egy valóban közösségi, bolygónkat méltón bemutató alkotás jöhet létre.

Lomberg szerint

"Ez egy üzenet lesz a Földtől és a Földnek is. Már maga az, hogy együtt alkotjuk meg, kifejezi azt, hogy valójában egységben élünk ezen a kis bolygón. Valóban egy Föld vagyunk."

A szerző és Jon Lomberg a Galaxy Garden-ben, 2013. decemberében a Pulival.

A művész nagy örömmel jön Magyarországra; elmondása szerint

"Amikor petíciót nyújtottunk be a NASA-nak, hogy a One Earth Message elindíthassa a projektet, a legtöbb támogató aláírás az Egyesült Államokból jött - a második legtöbb pedig Magyarországról."

Lomberg március 21-én a Prezinél, március 23-án pedig a Design Terminálban, egy Puli Meetupon tart előadást.

Dr. Pacher Tibor