Kína célba vette a Hold túlsó oldalát

2013-ban a Chang’e-3 űrszonda leszállásával az emberiség sikeresen visszatért a Hold felszínére, ami örömteli hír volt, de valójában csak annyi történt, hogy a kínaiak folytatták azt, amit az amerikaiak és oroszok a hetvenes években abbahagytak, és amire a magánszektorból a Google Lunar XPRIZE résztvevői, köztük a Puli is, nagyban készülnek.

Persze jelentősen fejlettebb technológia felhasználásával, de azért a Yutu rover mozgásképtelenné válása mutatta, hogy a tanulópénzt nekik is meg kellett fizetni.

Most azonban olyasmire készülnek, ami a többi űrnagyhatalomnak eddig csak a kívánságlistáján szerepelt, de megvalósítani még senki sem próbálta. 

Leszállni a Hold túlsó oldalán.

NEM a sötét oldalán. Ha a sötét oldalon szállnak le, ott sötét lesz, ami rosszat tesz a fotók minőségének. 

Nem.


Az meg minimális geometriai ismeretekkel is levezethető, hogy a túlsó oldal csak teliholdkor sötét. Újholdkor meg definíció szerint a felénk forduló oldal van sötétben. Na de vissza az űrszondákhoz. 

A Hold túlsó oldala nagyon más, mint az, amelyikre rálátunk. Gyakorlatilag nincsenek rajta nagy, sötét, bazalttal elöntött medencék, van viszont egy irdatlan méretű becsapódási kráter, a Déli Pólus-Aitken- vagy SPA-medence. A keringőegységek adatai alapján az SPA-t létrehozó bcsapódás olyan nagy volt, hogy a Hold száz km vastag kérgének aljáról, sőt még az alól, a köpenyből is kiszórt anyagot a felszínre. 

Vagyis mélyfúrás helyett elég lenne ezeket összeszedni a felszínről, és máris egy csomó mindent megtudnánk a Hold belsejéről. 

A Hold túlsó oldala. Alul a hatalmas, kerek, sötétebb paca, benne kisebb, még sötétebb pacákkal, a Déli Pólus-Aitken-medence (mivel a Déli Pólustól az Aitken-kráterig tart).

Az SPA felderítése és az onnan való mintahozatal a Földre a NASA közepes méretű, New Frontiers bolygókutató programjának is fő céljai között szerepel. Csakhogy az amerikaiak kétszer is leszavazták a Moonrise névre keresztelt missziót, először a Jupiter belsejét felderítő Juno, majd a kisbolygóról mintát visszahozó Osiris-Rex űrszondák ellenében. Így még ha jövőre, a következő lehetőségnél végre ki is választanák, legkorábban akkor is 2024-re készülne el. És persze le kell nyomnia olyan témákat, mint űrcsónak küldése a Titan metántavaira, vagy leszállás a Vénuszra, vagy az Europára. 

Az amerikai leszállás tehát a jövő homályába vész. 

 A jelek szerint a kínaiak is a PSA-t céloznák meg a Chang’e-4 landerrel, bár ez hivatalosan még nincs megerősítve. A lander indítását 2018 végére tervezik, így mások megelőzni már nem nagyon fogják őket. 

De ahhoz, hogy a leszállás után is elérjék majd azt a landert, ezért még a start előtt, 2018 júniusában pályára kell, hogy állítsanak egy kommunikációs műholdat is, egy ilyet:

Ez a Föld-Hold rendszer L2 pontja, a Holdon túl található egyensúlyi pont körül fog keringeni, ahonnan egyszerre fog rálátni a Földre és a Hold túloldalára, biztosítva a kommunikációt a leszállóegységgel. A feladat nem ismeretlen a kínai űrszonda-irányítás számára, hiszen tavaly a Chang’e-5-T1 tesztrepülés keringőegységét is eljuttatták oda, onnan készült az alábbi fotó is:

A Hold túlsó oldala, személyesen. Az SPA medence felsejlik a jobb alsó felén.

A Chang’e-4 egyébként jó szokásuk szerint a páratlan számú előd, a Chang’e-3 másolata lesz, de hogy rovert visz-e magával, még szintén nem lehet tudni. Az biztos, hogy mintát ez a küldetés még nem fog visszahozni a Holdról, arra az ötös sorszámig várni kell. A Chang’e-5 pedig várhatóan a biztonságosabb utat követve a felénk forduló oldalon fog gyűjtögetni. De persze ha ehhez is megépítik a másodpéldányt, a Chang’e-6 már talán a PSA-ból hoz mintát - és a 2020-ra tervezett indulás alapján még mindig bőven lesz idejük megelőzni az amerikaiakat…

A Puli ugyan egyelőre nem célozza meg a Hold túloldalát, de egy GLXP-s versenytársának "taxiján" való helyfoglalástól már nincs messze.

Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+ on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország legyen a negyedik nemzet a Holdon?

Told meg Te is!

Képek forrása: túloldal: NASA/GSFC Scientific Visualization Studio, műhold: CAS, Föld-Hold: CAS/CNSA, főoldali: CAS/CNSA/E. Lakdawalla.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.