Hát, tudják, nem bánnám, ha látnám, hogy sikerül nekik

Ezt Barack Obama mondta Google Lunar XPRIZE-s versenytársunkról, az Astrobotic csapatáról az első Fehér Ház Demo Nap alkalmából.

".. És aztán itt van a pittsburghi Astrobotic Technology csapata. Akik a Holdat célozták meg. A szó szoros értelmében. Azt tervezik, hogy néhány éven belül egy rovert visznek a Hold felszínére. Ez egészen izgalmas. Hát, tudják, nem bánnám, ha látnám, hogy sikerül nekik.

Amerikában mindig is ilyenek voltunk. Új határvidékeket kutattunk, úttörőként a holnap lehetőségeit látjuk meg ..... mi Franklin és Edison és Carver és Salk és Gates nemzete vagyunk, és ... a ma ittlévők az ő örököseik.

Ők a 21. század gazdaságának motorjai."

"Ez egészen izgalmas. Hát, mit mondjak, nem bánnám, ha látnám, hogy sikerül nekik."

Mi sem bánnánk, ha sikerülne pittsburghi barátainknak eljutni a Holdra. Akkor ugyanis a mi Pulink is ott lehetne.

Marokkói sivatagot, hawaii vulkánt már tudunk - erről itt és itt is írtunk -, most éppen gleccsertűrő képességeinket tesszük próbára. Az Osztrák Űrfórum (ÖWF) AMADEE-15 programjának keretében az űrhajósokkal együtt a  Puli is sikeresen "leszállt" a tiroli Kaunertal sziklagleccserén.

Carmen Köhler és Inigo Munez ÖWF analóg asztronauták és egy hűséges Puli.

A mostani szimulációban nem csupán újabb technikai teszteket hajtunk végre. Az emberek által végzett helyszíni felderítések távirányítású roverekkel segíthetők, így növelve a megvizsgálandó terület méretét. A módszer segítségével nagyobb eséllyel gyűjthetők releváns tudományos információk és minták. A Puli rocks! kísérletben a Puli rovere szisztematikusan keres és térképez fel előre meghatározott területeket, képanyagot és pozícióra vonatkozó adatokat küldve a küldetést felügyelő innsbrucki és a terepen a rovert irányító központnak.

Elég meredek itt lemenni. De nem vagyunk szédülősek.

Eközben potenciális meteoritmaradványokat, illetve a kutatás szempontjából más érdekes mintákat keres, amelyeket az űrhajósok később célzottan begyűjtenek. A felderítés során keletkező képi és térképes adatokat pedig a küldetés után elemzik a kutatók részletesebben.

Kinéztünk a hasunk alól, és mit láttunk? Valaki filmez minket :-)

A "haskamera" - új navigációs és szerviz-kamerarendszerünk első képviselője - persze nem csak ilyen váratlan találkozásokat örökít meg, nagy segítséget ad a rover irányításához. Nem árt tudni, mi van lábkerekeink útjában.

Itt a Puli, hol a Puli.

Fejléc: gleccserpanoráma a Puli szemével.


Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+ on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország legyen az első európai nemzet a Holdon?

Told meg Te is!