Ráfordultak a célegyenesre a Google Lunar XPRIZE csapatai

2007-ben szeptemberében hirdették meg, eredetileg 2014. december 31-i határidővel, a 21. század új űrversenyét, a Google Lunar XPRIZE-t. Ez itthon - majdnem azt mondtuk,  jó magyar szokás szerint - sokáig jószerével semmi visszhangra nem talált. Pedig nem akármiről álmodott nagyot a Google és az XPRIZE Alapítvány: a cél az, hogy térjünk vissza a Holdra - egyszer és mindenkorra!

Ráadásul mindezt minimum 90%-ban magánerőből kell megtenni a csapatoknak.

Az eredeti 2014. december 31-i határidőt először 2015 végére, majd tavaly decemberben 2016-ig hosszabbították meg, bár bennfentes körök szerint már akkor benne volt a pakliban, hogy hamarosan meglesz az ezúttal már véglegesnek tűnő változás.

"We continue to see substantial progress from our teams, and after months of discussion, we have decided to provide additional time for teams to plan and make arrangements for a future launch. Securing an available window with a launch provider is a calculated logistical process that can be many months in the making, in some cases more than a year, so an extended schedule will benefit our teams a great deal as they move towards taking the next step in the competition."

A GLXP órája tehát 2017. december 31-ig ketyeg.

De vannak feltételek:

  • legalább egy csapatnak le kell tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést ("launch contract") 2015. december 31-ig
  • minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben, 2016. december 31-ig szintén le kell tenni a saját indítási szerződését
  • ha senki nem tud idén év végéig egy "launch contract"-ot bemutatni, akkor vége lesz a versenynek.

A csapatok - köztük a Puli - pedig nem tétlenkednek, a célegyenesre egyre többen fordulnak rá. Válogatás az elmúlt hetek híreiből.

  • Moon Express

MX-1 névre hallgató űrhajójuk - amelynek prototípusát már tesztelik a Kennedy Space Center-ben - újabb hasznos terhet készül a Holdra vinni: a MoonLIGHT (Holdfény) nevű 24 millió dollár nehéz projekt keretében a marylandi egyetem és az olasz Frascati Nemzeti Laboratóriummal közösen folytatják még az Apolló programban megkezdett lézertükrözési kísérletet, amellyel a Föld-Hold távolságot tervezi az eddiginél még nagyobb pontossággal mérni.

  • Astrobotic

A pittsburghi csapat tovább erősíti a NASA-val való együttműködését: a közelmúltban például újabb szerződéseket kötöttek a Holdon és a Marson található nyersanyagok kutatását segítő észlelési és navigációs rendszerek fejlesztésére, és tovább tesztelik leszállóegységük navigációs rendszerét is.

És megvan az újabb útitárs is, a mexikói űrügynökség "befizetett" egy holdutazásra, ezzel is példát mutatva arra, hogy egyre több ország próbálja az űrtechnikával erősíteni oktatását, iparát és exportját.

  • Part Time Scientists

A német csapat pedig egészen nagy halat fogott, amit roverjük új neve is mutat: Audi Lunar Quattro. Vorsprung durch Technik, avagy az Audi a Holdra megy!

És, minden kétkedőt cáfolva, a Puli továbbra is ott csahol a Hold felé vezető úton.

Puli rocks!

Puli rocks! Barátaink az Osztrák Űrfórumnál kitartóan egyengetik a jövőbeli Mars-expedíciók útját. Jelentős terepszimulációs és expedíciós listájuk legújabb állomása az AMADEE-15 program, egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklás gleccserén. A Puli csapata örömmel vesz részt a projektben a marokkói sivatagban teljesített és a hawaii Maunacast-program sikere után.

 


Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+ on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország legyen az első európai nemzet a Holdon?

Told meg Te is!