A Holdra szánt gyászbeszéd

1969. július 21-én Neil Armstrong és Buzz Aldrin elsőként lépett a Holdra.  A landolás pillanatában azt már biztosan tudni lehetett a küldetés kimenetelével kapcsolatban, hogy:

  • vagy túlélik
  • vagy nem élik túl
Nixon elnök köszönti az Apollo 11 karanténben várakozó legénységét.Foto: NASA /Wikipedia

Túlélték.

Viszont Richard Nixon elnök Apollo-11 legénységét búcsúztató gyászbeszédét még jóval azelőtt megírták, hogy Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin egyáltalán nekifogott volna a holdraszállás előkészületeinek.

A tizenöt éve - az első holdraszállás 30. évfordulója környékén - nyilvánosságra került alábbi beszédben egy szó sem esik a holdraszállás idején a parancsnoki egységben holdkörüli pályán keringő Michael Collinsról, aki ekkor már jóideje rettegett, hogy két társát soha többé nem látja viszont. Mint írta:

"Az elmúlt hat hónapban titkon attól féltem, hogy magukra kell hagynom őket a Holdon, és utána egyedül kell visszatérnem a Földre. (…) Ha nem sikerül felszállniuk a Holdról, vagy visszazuhannak, nem leszek öngyilkos. Hazajövök, de örök életemre együtt kell élnem ezzel a tudattal.”

Szerencsére Nixon elnök alábbi gyászbeszédét soha nem kellett felolvasni.

Mint a szövegben szereplő instrukciók is jelzik, bőven megtörténhetett volna, hogy a beszéd elhangzásakor a két asztronauta még életben van: a holdkomp visszatérő fokozatának egyetlen hajtóműve volt, ennek meghibásodása esetén Armstrong és Aldrin például örökre a Holdon rekedt volna, és csak oxigénkészletük felélése (ez összesen cirka 45 órára volt elég) után haltak volna meg. Összehasonlításképp, a Holdról való felszállás pillanatáig mintegy 24 órát töltöttek a Hold körül keringő parancsnoki egységtől távol, tehát a hátralevő valamivel kevesebb, mint egy napban mindenki pontosan tudta volna, hogy halálra vannak ítélve (beleértve őket is). (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hold körül keringő parancsnoki és műszaki egységnek is egyetlenegy hajtóműve volt: csak ez hajthatta végre az ún. földirányú gyújtást, ami az űrhajót kiszakította a Hold gravitációjából, és elindította hazafelé vezető útján. A holdkomp visszatérő egységének hajtóművét azonban az Apollo-11 küldetése előtt még egyszer sem próbálták ki a Holdról való felszállás során.)

HOLDI KATASZTRÓFA ESETÉRE:

A sors úgy rendelte, hogy azok, akik békés szándékkal indultak a Hold felfedezésére, békében is fognak nyugodni a Holdon.

Ezek a bátor emberek – Neil Armstrong és Edwin Aldrin – tisztában vannak azzal, hogy nincs remény a megmentésükre. De azzal is tisztában vannak, hogy áldozatuk reményt ad az emberiség számára.
Ők ketten az emberiség legnemesebb feladatára tették fel életüket: az igazság keresésére és a felfedezésre.

Családjuk és barátaik, nemzetük, és az egész emberiség gyászolja majd őket, ahogy gyászba borul a Földanya is, aki merészen két fiát küldte az ismeretlenbe.

Felfedező útjukkal felrázták az emberiséget, ami most eggyé kovácsolódott, áldozatuk pedig szorosabbra fűzi az emberek közösségét.

A letűnt korok emberei valahányszor feltekintettek a csillagokra, a csillagképekben saját hőseiket látták. A modern kor gyermekeiként mi is hasonlóképp teszünk, azonban a mi hőseink hús-vér emberek.
Példájukat mások követik majd, olyanok, akik haza fognak térni. Az emberiség nem mondhat le a felfedezésről. De ők voltak az elsők, és szívünk mélyén őrizzük emléküket.

Ha éjjel felnézünk a Holdra, tudni fogjuk, hogy létezik egy másik világ, aminek egy szeglete már mindörökre hozzánk tartozik.

AZ ELNÖK BESZÉDE ELŐTT:
Az elnöknek fel kell hívnia a leendő özvegyeket.

AZ ELNÖK BESZÉDE UTÁN, AMIKOR A NASA ELVESZTETTE A KAPCSOLATOT AZ ASZTRONAUTÁKKAL:
Egy lelkész a tengeri temetés szertartását mutassa be, felajánlva lelküket a “mélységek urának”, majd a szertartást az Úr Imádságával zárja."

Neil Armstrong ma két éve hunyt el.

Családja akkori közleményéből idézünk:

Miközben egy nagyon jó ember elvesztését gyászoljuk, egyúttal figyelemre méltó életét is ünnepeljük, amelyről reméljük, hogy a világon mindenütt példaként szolgál a fiatalok számára: kemény munkával meg lehet valósítani álmaikat, akarjanak felfedezők lenni, akik folyton határaikat feszegetik, és akik önmagukat háttérbe szorítva képesek olyan ügyet szolgálni, ami túlmutat rajtuk.

Neil Armstrongról többet is olvashatnak itt és itt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.