Google Lunar XPRIZE: öt csapat versenghet a Mérföldkő Díjakért

A GLXP bejelentette a Mérföldkő Díjakért való versengésre kiválasztott öt csapat nevét. A díjakat, összesen hatmillió dolláros értékben, az idei év során lehet elnyerni. A kilenc tagú, nemzetközi, független zsűri 11 pályázatot választott ki a benyújtott 33-ból, az alábbi csapatoktól: Astrobotic (USA), Moon Express (USA), Hakuto (Japán), Part-Time-Scientists (Németország) és Team Indus (India).

A Mérföldkő Díjakat azért hozták létre, hogy elismerjék a csapatok technológiai eredményeit és a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi nehézségeket a Holdra való leszállást célzó, világméretű, 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE-ban.

Az Astrobotic csapata a Masten Space Systems Xombie egységével teszteli a Griffin vezérlő szoftverét

 A következő három kategóriában nevezhettek a csapatok (zárójelben a kiválasztottak):

  • Leszállórendszer Mérföldkő Díj: csapatonként egymillió dollár, a puha leszállást lehetővé tévő hardverek és szoftverek alapján (Astrobotic, Moon Express, Team Indus).
  • Mobilitási Alrendszer Mérföldkő Díj: csapatonként félmillió dollár, a landolás után 500 méter megtételét lehetővé tévő mobilitási rendszerért (Astrobotic, Moon Express, Hakuto, Part-Time-Scientists)
  • Képalkotó Alrendszer Mérföldkő Díj: csapatonként negyedmillió dollár, a Holdról érkező “Mooncast”, nagyfelbontású képek és videó elkészítésének bemutatásáért (Astrobotic, Moon Express, Part-Time-Scientists, Team Indus)

A csapatoknak teljes körű dokumentációt kellett benyújtania a zsűrinek ahhoz, hogy pályázhassanak a díjakra, amelyben részletezték a feladatban rejlő fő technikai kockázatokat és a megoldásukra vonatkozó terveket. Az elnyerésükre kiválasztott csapatoknak mostantól – a zsűri felügyelete mellett – tesztek és szimulációk segítségével a dokumentációban leírtak szerint végre kell hajtaniuk a kitűzött mérföldköveket. A csapatoknak 2014. szeptemberéig kell teljesíteni a követelményeket, a nyerteseket pedig 2014 során folyamatosan hirdetik majd ki.

2014-03-02_Astrobotic_NewLander-450.png

Griifin leszállóegység, Astrobotic

“Mindegyik bemutatott stratégia kreatív, előremutató és nagyra törő volt, ami igen megnehezítette a Teljesítési Körbe továbbjutottak kiválasztását” - mondta el David Swanson, a zsűri elnöke. - “Az egyre komolyabb állami megszorítások kérdésessé teszik, hogy a kormányzatok tudnak-e elegendő mértékben felfedező programokra költeni, ezért a magáncégek merész technológiai újdonságainak kellő elismerése fontosabbá vált, mint valaha.”

A Mérföldkő Díjak egy választható kihívása a Google Lunar XPRIZE-nak. A fődíjat és a második helyezett díját azok a csapatok is elnyerhetik, amelyek nem pályáztak a Mérföldkő Díjakra. Ha egy Mérföldkő-Díjat elnyert csapat teljesíti elsőnek vagy másodiknak a GLXP kihívást, a díj összegét levonják a nyereményből. A Google a teljes elnyerhető keretet kibővítette 40 millió dollárra, arra az esetre, ha a fődíjakat nem egy Mérföldkő-Díjas csapat nyerné el.

Az XPRIZE további, a starttól a Hold elérésééig tartó úton elért teljesítményeket elismerő Mérföldkő Díjak kiírásának lehetőségét is mérlegeli. Ezek kihirdetésére később fog sor kerülni. További információk a http://www.googlelunarxprize.org/prize-details/milestone-prizes címen érhetőek el a Díjakról.

Mi tavaly novemberben úgy döntöttünk, nem adunk be anyagot a Mérföldkő Díjakért. Nehéz szívvel tettük, mert szerettük volna a zsürinek - és persze mindenkinek - megmutatni, hogy mit tudunk. De be kellett látnunk, egyszerre nem tudunk teljes erővel a Mission Maunacast-ra is készülni és a Mérföldkövekhez szükséges dokumentációt a magunktól elvárt magas szinten befejezni. Ezért a Mission Maunacast-ra koncentráltunk, és az ott elért eredmények bizonyították, hogy helyesen döntöttünk, jó úton haladunk!

Persze ami a legfontosabb: minden erőnkkel dolgozunk tovább, immár az űrképes "proto-flight" I3.0 Puli megalkotásán, és Holdra jutásunk biztosításán - azaz még mindig versenyben vagyunk, jobban mint valaha! Sőt, eredményeink elismeréséül mi leszünk az idei GLXP Csapattalálkozó házigazdái - a zárt konferenciaülések mellett sok érdekes programmal készülünk a nagyközönség számára is partnereinkkel. 


Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook     Google+    Twitter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.