Élesedik a holdverseny

2013-ban még több, mint húsz csapat igyekezett eljutni a Holdra a Google Lunar XPRIZE keretében. A múlt év sok fontos eseménnyel szolgált: voltak csapatok, akik már a hordozórakéták közül válogattak, mások viszont a Hold helyett inkább más irányban képzelték el a jövőjüket. Alex Hall, a GLXP vezetője a GLXP blogján foglalta össze 2013 főbb eseményeit, az ő írását fordítottuk magyarra.

"Most, hogy már csak két év van hátra, egyre inkább éleződik a versengés a valaha meghirdetett legnagyobb összegű technológiai díjért, a 30 millió dolláros Google Lunar XPRIZE-ért. Még tizennyolc csapat van versenyben, hogy 2015. december 31. előtt sikeresen eljuttasson egy magánfinanszírozású űrszondát a Hold felszínére.

A mezőny némileg leszűkült az utóbbi tizenkét hónapban: egyes csapatok visszavonták a nevezésüket, hogy más üzleti célokra koncentráljanak, míg mások izgalmas együttműködéseket alakítottak ki. Tudtuk, hogy 2013 vízválasztó lesz, mert a határidő teljesítéséhez ekkorra már el kellett jutni a hordozórakéta kiválasztásáig és előkészíteni annak megrendelését. Ugyan szomorúan intettünk búcsút a távozó csapatoknak, de örömünkre szolgál, hogy a GLXP-ben való részvételük során megalkotott technológiákkal és megszerzett tapasztalatokkal máris üzleti vállalkozásokat és munkahelyeket teremtettek, mind az űripari szektoron belül, mind azon kívül.

  • Bár a Team Phoenica visszavonta a jelentkezését, továbbra is szorosan követi a verseny alakulását. A kaliforniai csapat jelenleg megfizethető startlehetőségeket igyekszik kínálni, helyet szerezve másodlagos hasznos terheknek olyan hordozórakétákon, amelyeknek még nincs kihasználva a teljes teherbírása. A Team Phoenica kifejlesztett egy olyan tároló- és szállítókeretet, amelyből több kisebb műholdat lehet különböző pályákra eljuttatni. A Phoenica egyik első megrendelője egy másik GLXP csapat, a Penn State Lunar Lion, akik már a foglalót is kifizették, hogy a Lunar Lion landert hold felé vezető pályára állítsák.
  • A FREDNET csapat és az Open Space Society szintén elhagyja a versenyt, hogy általánosabb holdi és bolygóközi programokra koncentráljon, miközben profikból és hallgatókból álló önkéntes-hálózatával az űrhöz kapcsolódó, közszférát és privát szektort is kiszolgáló infrastruktúrákon dolgozik majd tovább.
  • Az Ansari XPRIZE veteránja, az ARCA csapat szintén bejelentette a kilépését, hogy a hordozórakétájuk fejlesztésére koncentrálhassanak. 2012. decemberében szerződést kötöttek az ESA-val, és azóta többször is tesztelték a 2016-os európai ExoMars küldetés ejtőernyőit. A román csapat nemrég fejezte be az Executor rakétamotor tesztelésére szolgáló próbapadot. Ez a hajtómű fogja majd mozgatni a tervezett Haas rakétasorozatot és az IAR-111 Excelsior szuperszonikus repülőgépet.

ARCA_Executor_2_Rocket_Engine_2.jpg

Az ARCA próbapadja, ahol az Executort tesztelik majd. (Forrás: ARCA)

  • A moszkvai székhelyű Selenokhod is elhagyta a mezőnyt, hogy a képfeldolgozó és navigációs rendszereik földi felhasználására koncentráljanak. A Selenokhod technológiáját már alkalmazzák is raktárházakban dolgozó járművekben, a vállalkozás pedig teherautókba, katonai járművekbe és nyílt színi bányába való alkalmazásokat is fejleszt majd a jövőben.
  • A Team Jurban szintén a saját projektjei miatt hagyta ott a versenyt: az egyik ilyen munkájuk a Gravity Board nevű, űrképes, nyílt forrású elektronikai fejlesztőplatform kidolgozása. A csapat egy másik versenyben, a tízmillió dolláros Qualcomm Tricorder XPRIZE-ban viszont folytatja a részvételét.

gravityboard.jpg

Kicsi a bors, de erős: a Gravity Development Board. (Forrás: Sol-X)

A Google Lunar XPRIZE elnyerésért továbbra is versengő tizennyolc csapat tehát: SpaceIL, Astrobotic, Team Italia, Moon Express, STELLAR, Independence-X, Omega Envoy, Synergy Moon, Euroluna, Hakuto, Part-Time-Scientists, Barcelona Moon Team, Team Puli, SpaceMETA, Plan B, Penn State Lunar Lion Team, AngelicvM és Team Indus.

A verseny előrehaladtával egyre több csapat tervezi meg, illetve tervezi át a startra vonatkozó elképzeléseit, emellett pedig igen izgalmas terepteszteket is végeznek. A Puli csapat a közelmúltban tette próbára a roverét a Hawaiin található PISCES hold-analóg tesztközpontban. A Moon Express a NASA Mighty Eagle nevű kísérleti lander platformján vizsgáztatta a A Moon-Ex-1 űrszondájukra szánt navigációs és vezérlőszoftvereit. Az év elején pedig az Astrobotic egy robothelikopterrel próbálta ki a leszálláshoz készített érzékelőrendszerét.

mightyeagle.jpg

A NASA Mighty Eagle landere - a Moon Express szoftvere sem törte össze. (Forrás: NASA/Mighty Eagle)

A nemrég kihirdetett Mérföldkő Díjakat is figyelembe véve, várhatóan egyre több demonstrációt fogunk látni, hogy a csapatok bizonyítsák, elkészülnek a 2015-ös indításokig.

Tekintve, hogy a csapatok körülbelül fele már megosztotta velünk a startra vonatkozó terveit, és többen már közel járnak az indítással kapcsolatos szerződések aláírásához is, meggyőződésünk, hogy a díjat még a 2015-ös határidő lejárta előtt elnyeri valaki. Ugyan a részleteket még titok fedi, de a csapatok 2015 második, harmadik és negyedik negyedéveire tervezik az indulást, a starthelyek között pedig feltűnik Kína, India, Kazahsztán és az Egyesült Államok is. 2013 nagyon izgalmas év volt a verseny szempontjából, és további „hatalmas ugrásokat” várunk 2014- és '15-ben is!"


Bár tavaly többen bedobták a törülközőt, mi még versenyben vagyunk! Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook     Google+    Twitter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.