Holdbányászat 10 éven belül?!

A Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny hírleveléből két dolgot emelünk ki mai posztunkban. Elsőnek itt egy RT.com által készített interjú Bob Richards-zal, a Moon Express főnökével, akinek feltett szándéka bányászni a Holdon, esetleg aszteroidákon. Mint mondta, erre reményei szerint az elkövetkező 10 vagy 20 évben sor kerülhet, ehhez azonban előbb vissza kell térni a Holdra. A szomszédos égitesten már több mint 40 éve nem járt ember, de azóta rengeteget fejlődött a tudomány, új technológiák jöttek létre. A holdszondáknak köszönhetően sokkal többet tudunk a Holdról, mint amennyit mondjuk 10 éve tudtunk róla. Korábban egy halott, száraz sziklának gondoltuk, ez azonban nem igaz. Platinatartalmú nyersanyagokból például több lehet a felszínén, mint az egész Földön együttvéve.

Ráadásul vízjég is van a Hold felszínén, ami Richards szemében rendkívül gazdaságossá teheti a jövőbeli holdmissziókat, hiszen a vízből rakétaüzemanyag is előállítható. Bob rámutat arra, hogy a bolygónkon fellelhető valamennyi nyersanyag végtelen mennyiségben megtalálható a világűrben is, hiszen eleve onnan érkeztek a Földre. Összefoglalva tehát kutatni kell a földönkívüli nyersanyagok után, hogy azokat aztán a földi civilizáció hasznosíthassa. Az ambiciózus terv első lépése a robotos holdraszállás lenne a GLXP-verseny keretében - természetesen, a Moon Express is a magyar Puli csapat riválisa, bár ez nem zárja ki az együttműködés lehetőségét.

A másik újdonság az, hogy a Synergy Moon csapata rövidesen egy CNC szerszámgéppel (Computer Numerical Control) esik neki a munkának. Így néz ki a szerkezet: CNC_Vidulini.jpg A csapat nem is egy, hanem rögtön két holdjárót is építene, pontosabban "faragna ki". A gép használatával a wikipedia magyar nyelvű szócikke szerint lehetővé válik „az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen”. Az eljárás sarkosan fogalmazva a CAD-programban megtervezett rovert marja ki egy tömbből. A kétfajta rover mindegyikéből két-két példány készülne (összesen tehát négy). A csapat szerint a két egymástól függetlenül kifejlesztett roverre a jó öreg redundancia elve miatt van szükség: ha a küldetés során az egyik holdjáró bedobja a törülközőt, még mindig ott a másik, amivel teljesítheti a misszió.
Ugyancsak ez a csapat erősít kommunikációban is. A Synergy Moonbounce program keretében arra bíztatják a földlakókat, hogy küldjenek egy hangfájlt tetszőleges üzenettel, amit a csapat aztán továbbít a Holdra, majd az onnan „visszapattanó” visszhangot meg lehet hallgatni a csapat honlapján. Ráadásul az adás pillanatában egy Holdról készített fotót is kap a lelkes önkéntes.

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.