Bolyongások Szilícium-völgyben

Holdbányászat felkiáltással kezdődik a Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny egyik mostanában bejelent blogbejegyzése, ami rögtön a felvezetőben felveti: hogyan legyünk milliárdosok?

A jelenleg huszonhárom szereplős mezőnyből egyik versenytársunk, az Astrobotic, egy kisautó méretű kütyüt tesztel, ami a bemutatott videó alapján a Hold külszíni bányászatával foglalkozik majd. (Hacsak azzal nem, hogy az utókor megtévesztése érdekében patakmederhez megtévesztésig hasonlító képződményeket hoz létre idegen égitesteken. Bár ez kevéssé valószínű.)

De komolyra fordítva a szót: az Astrobotics valóban a holdi regolitból venne mintákat, miközben olyan értékes források után kutat, mint amilyen a vízjég és a hélium-3.

Eközben a Szilícium-völgyben bolyongva a BBC stábja a „Hogyan legyünk milliárdosok?” kérdésre (is) keresi a választ. A Moon Express csapat vezetői közül Bob Richardst kapták először lencsevégre, aki bemutatják a holdi leszállóegység földi tesztelésre szánt prototípust, ezt a NASA-val közösen fejleszti a csapat. Bob Richards elmondta, hogy 2015-ig le akarnak szállni a Holdra (A Moon Express képviselője a Lunar X PRIZE Alapítvány santiagoi csúcstalálkozóján előadásában már megemlítette, hogy 2015-ben indulnának a Holdra, és ezzel nincsenek egyedül: a Barcelona Moon csapatának 2014 júniusára van időpontja, az Astrobotic pedig a SpaceX rakétájának tetején 2015. októberben vágna bele a holdutazásba.) Richards ezután a hajtómű egyik tesztjét is megmutatta a BBC kamerájának. De ez csak az első lépés, a következő etap a Holdon való bányászat lesz. [Az alábbi videón 8:34-től látható.]

Felocsúdni sincs idő: Naveen Jain – szintén a Moon Expresstől – már arról beszél, hogy az emberiségnek sok bolygón kellene élnie, és megosztja üzleti filozófiáját. Eszerint úgy tehetünk szert egy 1 milliárd dollár értékű vállalatra, ha előbb megoldunk egy száz milliárd dollárt érő problémát. Utóbbira lehet példa a környezetbarát energia alkalmazása.

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.