Űrjogi dilemmák

Bár szakértők szerint éppenséggel perre is sor kerülhetne, mégis kevés esély van arra, hogy az oroszok és a kínaiak egymás torkának essenek a bíróságon. Az orosz nanoszatellitet (Ball Lens in The Space, BLITS) még január 22-én kapta telibe egy űrszemét, utóbbi állítólag egy kínai kísérlet során keletkezett: Kína ugyanis még 2007-ben műhold-elhárító rendszere tesztelése során felrobbantott egy használaton kívüli időjárás-előrejelző műholdat (az FY-1C-t) - ennek a darabjáról van szó.

Kínát az 1972-es űregyezmény miatt (Convention on International Liability for Damage Caused by Space Objects) elvben akár még felelősnek is lehetne tartani a 7,5 kilós orosz műhold pusztulása miatt. Valószínűbb azonban, hogy mégsem fajulnak el idáig a dolgok. A fenti egyezmény alapján ugyanis be kellene bizonyítania, hogy Kína gondatlansága hozzájárult a BLITS-et eltaláló műhold-darabka keletkezéséhez, ezen kívül pedig azt is igazolni kellene, hogy Oroszország valóban semmit nem tehetett az ütközés elkerülése érdekében.

Oroszország nem valószínű, hogy ezt az utat választja, mivel a BLITS – amit egy kísérleti állapotban lévő precíziós lézeres műholdfigyelő rendszer segítségével követtek nyomon – relatíve olcsó a nagyobb és bonyolultabb műholdakhoz képest.
Emellett Kína és Oroszország jelenleg is együttműködik, a vitából pedig egyik fél sem tenne szert politikai haszonra.

Ha Oroszország követeléssel lépne fel Kínával szemben, és a diplomáciai tárgyalások is kudarcot vallanának, azaz nem jön létre megállapodás, az ügy a bíróság elé kerül. De Brian Weeden szakértő szerint ezesetben az oroszoknak nem lenne könnyű dolguk.
Először is, Oroszországnak be kell bizonyítania, hogy tényleg az FY-1C darabja okozott kárt a BLITS-ben. Bár az oroszok rendszere jónak mondható, már ami, az alacsony földkörüli pályán keringő űrszemét és más tárgyak megfigyelését illeti, de még így sem lenne egyszerű ezt az állítást minden kétséget kizáróan bizonyítani. Ráadásul, azt is bizonyítaniuk kellene, hogy Kína hibájából került sor az ütközésre, ami szintén kemény dió.

Ilyen vagy ehhez hasonló ügyekben még sosem fordultak bírósághoz, és emiatt aztán nincs elfogadott gyakorlat arra, hogy a „hiba” vagy „gondatlanság” mennyiben hozható összefüggésbe az űrbeli ütközésekkel. Weeden szerint a jogászok két táborra szakadtak. Vannak, akik Kínát hibáztatják a történtekért, mivel annak idején szándékosan robbantotta fel az FY-1C-et a teszt során. Sok jogász azonban másképp gondolja a dolgot: mivel hat éve a természet erőinek kiszolgáltatva kering az űrszemét, külső hatások bármikor módosíthatták a pályáját.

A cikk szerzője szerint nagyon valószínűtlen, hogy valami kézzel fogható eredmény süljön ki egy ilyen per végén. Ha Kínával szemben Oroszország mégis követeléssel áll elő, ezt 2014. január 22-ig kell megtennie, mivel ilyen esetekben egy év az elévülési idő.

Ugyanakkor arra már volt példa, hogy - ha nem is űrbéli karambol miatt - fizetni kellett az űrből érkező mesterséges tárgyak okozta károk miatt, mégpedig pont az említett 1972-es Egyezmény alapján. Kanada hat millió dolláros kompenzációt kért a Szovjetuniótól, amikor 1978-ban az oroszok nukleáris üzemanyagú Koszmosz-954-es műholdja becsapódott – radioaktív hulladékkal terítve be Kanada északnyugati részén egy széles sávot.
A Szovjetunió a diplomáciai tárgyalásokat követően végül 3 millió dollárt fizetett. A cikk megjegyzi, hogy az ügy sosem jutott el a bírósági szakaszba.

Érdekesség, hogy amikor egy év múlva a SkyLab csapódott be Nyugat-Ausztráliába, egy Esperance nevű város szemetelésért 400 dolláros bírságot rótt ki az Egyesült Államok Kormányára, ezt az összeget azonban a NASA sosem fizette be. A tartozást végül egy rádióállomás hallgatói dobták össze egy reggeli műsor keretében 2009 áprilisában.

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.