Holdversenyhez zsűri kerestetik

Kissé felpörögtek az események a Google által szponzorált Lunar X PRIZE hivatalos honlapjának tanulsága szerint: zsűritagokat keresnek ugyanis. Bár a verseny végére még jó pár évet várni kell, azonban már most is sok a teendő. A holdversenyben résztvevő csapatok ugyanis nap mint nap kérdésekkel bombázzák őket, ami érthető, mivel egyre aprólékosabban kidolgozzák küldetésük részleteit, és egyre inkább testet ölt űrhajójuk terve. Az egyik szabály szerint például ötszáz métert kell a holdjárónak önerőből megtenni, de az nem derül ki az eredeti versenykiírásból, hogy ezt vajon egyirányban kell-e abszolválni, vagy az is ér, ha a holdjáró 250 métert eltávolodik a leszállóegységtől, majd újra visszatér hozzá.

Sok minden eldönthető úgy, hogy egy-egy tételt ki kell pipálni az ellenőrzőlistán: valami vagy teljesült vagy nem. Ugyanakkor számtalan lehetőség van, amikor a bíráknak véleményt kell formálniuk, vagy dönteniük kell. Például mi van akkor, ha egy csapat leszáll ugyan a Holdra, de 490 méter megtétele után holdjárójuk elakad? A zsűritagok felelőssége ilyen helyzetekben nem lesz csekély, és a döntésükön sok múlik – a Holdon elakadt csapatok szempontjából mindenképp: a tét akár 20 millió dollár is lehet.

A bíráknak a már meglévő, és a csapatok által elfogadott keretmegállapodás szabályai szerint kell kidolgozniuk a részleteket – az eredeti kiírás szabályzata sok esetben csak egy vagy két mondatra szorítkozik, és finoman szólva sem vesz el a részletekben. Az újdonsült zsűritagoknak a meghatározott irányelvek mentén további követelményeket kell kidolgozniuk a versenyzők elbírálása érdekében. Különösen igaz ez a különdíjak esetében, amikor holdi műemlékeket (pl. Apollo-leszállóhelyek) akar megközelíteni egy-egy csapat a holdjárójával.

A verseny szervezői abban reménykednek, hogy pár hónapon belül egy 7-9 tagú nemzetközi zsűri állhat össze, és a testület már az év közepén, júliusban meg is tarthatja első megbeszélését. A zsűri nem meglepő módon csoportként ténykedik majd, a kiválasztott tagok közül kerül ki az elnök és az alelnök: nekik a többieknél nagyobb felelősségük lesz. A poszt betöltéséért ösztöndíj jár, de előfordulhat, hogy utazni is kell – ebben az esetben minden költséget megtérít az X PRIZE Alapítvány. A zsűritagokat a szakterületükön legtapasztaltabb jelentkezők közül választják ki. És hogy melyek ezek a szakterületek?

Az ideális jelölt nem árt, ha részt vett már egy űreszköz indításánál, esetleg egy küldetés földi személyzetének tagjaként. Biztos nem hátrány a robotikában való jártasság, ahogy a jogban vagy minden más, a világűrrel kapcsolatos elmélyülés is jól jöhet. Az sem baj, ha az illető már részt vett egy űrhajó tervezési munkálataiban (bármilyen szakterületen), esetleg a műholdas kommunikációban mozog otthonosan.

És hogy mi lesz a dolguk a kiválasztottaknak? Többek között meg kell győződniük arról, hogy a csapatok 90 százalékban magántőke felhasználásával végzik-e a dolgukat, ez ugyanis a holdversenyben való részvétel egyik peremfeltétele. Átnézik és jóváhagyják a csapatok terveit: hogyan szeretnének mozogni a Holdon, illetve ki kell dolgozni a Hold felszínén megtett távolságmérés módszertanát is – amiből mindenki számára megnyugtató módon kiderül, hogy sikerült-e teljesíteni a minimum fél kilométeres távot (ez is a verseny peremfeltétele), avagy sem. Ugyancsak előzetesen ellenőrzik, hogy a Holdra induló csapat járműve képes lesz-e a verseny másik feltételének megfelelni: elég jó minőségben közvetít-e majd a Holdról.
Nagy figyelmet fordítanak a különdíjjal kecsegtető amerikai és szovjet küldetésekből hátramaradt tárgyi emlékek felkeresésére készülő csapatok küldetési tervére is annak érdekében, hogy összhangban legyen a NASA által kiadott ajánlással. (Az Apollo-11 leszállóegységéhez például nem lehet túl közel merészkedni, de a többi küldetés műemlékeivel kapcsolatban is vannak megkötések – beleértve a szovjetekét is.)apollo11.jpg
A leenő zsűritagok a Holdra induló rakéták indítási kísérleteire is ellátogatnak, ahol a start előtt még egyszer szemrevételezik a dolgokat.

Egyúttal műszaki tanácsokkal látják el a Lunar X PRIZE személyzetét, segítenek az irányelvek áttekintésében, és a csapatok részéről érkező kérdések megválaszolásában. Felelősségük nem csekély: ők döntik el ugyanis, kik kapják meg a különböző, nem csekély összegű díjakat a 30 millió dollár összdíjazású versenyen.

A jelentkezés feltétele, hogy a leendő zsűritag havonta legalább mintegy négy órát foglalkozzon a holdversennyel, de előnyben részesítik azokat a pályázókat, akik többet hajlandók áldozni az idejükből a cél érdekében. A feladatok többségét távmunkában elvégezhetik, úgyhogy: hajrá!

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.