Űripari forradalom előtt

Az Egyesült Államokban március elsejével lép hatályba az a megszorító-csomag, ami a NASA működésében újabb „megtakarításokat” eredményez: március elsejével mintegy 894 millió dollárral nyesik vissza a NASA költségvetését. Az amerikai honlapokon az emberes Mars-utazást dédelgető kommentelők persze már javában prüszkölnek, Obamáznak, holott igazából tök mindegy hány millió dollárral lesz kevesebb, és ezt épp ők tudhatnák a legjobban.

Az űrfanatikusok idén is félreverik a harangot az USA-ban, igaz, nem először. Az egyenleg ugyanis így fest: az emberes űrrepülés továbbra is orosz technikával történik, csúszik pár újgenerációs, időjárást kutató műhold fejlesztése, és űrszemétből – legalábbis aktív, emberi közreműködéssel – egy ideig még biztosan nem lesz kevesebb.
Az amerikai űrhivatal szerint a "megtakarítás" következtében 2013 második felében nem tudják kifizetni a NASA-val együttműködő, jelenleg magánűrhajók fejlesztésén dolgozó vállalatokat. A megállapodás értelmében ugyanis a Boeing, a SpaceX és a Sierra Nevada kereskedelmi célú űrhajójának tervezését és tesztelését a NASA-nak kellene finanszíroznia – az új eszköz szállítaná aztán az űrállomásra az amerikai asztronautákat. Erre úgy tűnik, 2017-ig még mindenképp várni kell, addig maradnak a jó öreg orosz Szojuzok. És, hogy miért nem számít közel egy milliárd dollár elvonása? Elsősorban azért, mert nem oszt, nem szoroz, ha például 17,77 helyett 17,71 milliárd dollárt csökkentenek egymilliárddal...

Az Apollo Holdprogram teljes költségvetése 2005-ös értéken számolva nagyjából 170 milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg tartalmazta a kutatásra és fejlesztésre fordított költségeket, a 15 Saturn V-rakéta, a 16 parancsnoki és műszaki egység és a 12 holdkomp árát, a program működtetésének járulékos költségeit, a létesítmények építésének/átépítésének cechjét, illetve a küldetésirányítás költségeit is.

1958. április 25-én, amikor a Légierő ballisztikus rakétákkal foglalkozó egysége egy jelentésben vázolta az amerikai holdprogram jövőjét, még azzal számolt, hogy 1965. decemberére már tető alá hozzák a holdraszállást potom másfél milliárd dollár ráfordításával. Ez azonban nem így alakult. A NASA pénzügyi gurui 1961-ben már közel 7 milliárd dollárra sacolták ennek összegét. Később ezt még a menedzsment 10-12 milliárd dollárra szépítette, majd végül James Webb pár óra alatt feltornászta 20 milliárd dollárra, és így küldte tovább Linden B. Johnson alelnök részére. Robert Seamans Jr., a NASA akkori igazgató-helyettesének szavaival élve ez a lépés mindannyiukat megijesztette. A Webb által az alelnök részére küldött 20 milliárd dolláros költségbecslés teljesen önkényes és „unortodox” lépésnek tűnt. Végül Webb veleszületett üzleti érzékét igazolta az idő: döntése nagyfokú előrelátásról, és kifinomult menedzseri képességekről árulkodott.

Az Apollo-program teljes költségvetése végül Webb 20 milliárd dolláros becslését is felülmúlta: 1973-ban a program Kongresszus elé terjesztett árcéduláján 25,4 milliárd dolláros végösszeg szerepelt. A teljes költségvetés persze attól is függ, milyen tételeket veszünk figyelembe a számítás során, de bárhogy is kalkuláljunk, a végeredmény biztos, hogy meghaladta a 20 milliárd dollárt. (A kurzívval szedett részben korabeli dollár-értékek szerepelnek.)

A NASA a szövetségi költségvetésből 1960-ban mindössze fél százalékkal részesedett, ez azonban rohamosan emelkedni kezdett, míg 1966-ban érte el a maximumát: ekkor 4,41% kapott a NASA. Majd egyre kevesebbet: 1970-ben már csak 1,92%-ot, 1980-ban 0,84%-ot, 1990-ben 0,99%-ot, 2000-ben 0,75%, 2010-ben pedig 0,52%-ot.
(A világ túlsó felében sem volt jobb a helyzet: a hatvanas években a szovjetek emberes űrprogramja a NASA költségvetésének kevesebb, mint a feléből gazdálkodhatott, de mostanra náluk is romlott a helyzet: az oroszoknak 2012-ben a NASA költségvetésének mintegy harmadából kellett kijönniük. De ne vesszünk el a számtengerben.)cst100.jpg
Amit a hatvanas években még az Apollo-program testesített meg az amerikaiak számára, az mostanra az Orion lett: a Saturn V hordozórakéta mai megfelelője a Space Launch System, az űrhajósokat szállító kabint pedig Orionnak hívják.

Az Apollo-program tehát mai értékre átszámolva mintegy 170 milliárd dollárba került. Ehhez képest 2013-ban mindössze 3 milliárd dollárt különített el az USA a "mélyűr felfedezésére", ilyen címszó alatt fut ugyanis az SLS és az Orion-kapszula fejlesztése. Érdekes párhuzam, hogy 2007-es értékekkel számolva, a hatvanas évek derekán évente 30 milliárd dollárt kapott a NASA a szövetségi büdzséből. Akkor ugyanis nagyon el akartak jutni a Holdra. Felmerül a kérdés, hogy mire elég ez a 3 milliárd dollár? Egyelőre úgy fest a dolog, hogy inkább csak "maszatolásra": a közeljövőben önerőből, saját hordozórakétákkal még alacsony földkörüli pályára sem jut el a NASA - pláne a Holdra, vagy a Marsra.

Talán a kínaiak pozitív irányba befolyásolhatják a NASA büdzséjét, hiszen az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején a szovjetekkel is valami nagyon hasonló módon indult az űrverseny (igaz, ott nemzetbiztonsági szempontok is szerepet játszottak). A kínai keretszámokkal kapcsolatban azonban nem sok publikus információ lelhető fel: az űrprogram a hadsereg ellenőrzése alatt áll, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a költségvetést homály fedi - annyit tudni, hogy „valószínűleg évente több milliárd dollárra rúg” a felhasználható keretösszeg. Ebből akár még egy meglepetés is kisülhet. Az viszont valószínűtlen, hogy záros időn belül embert juttassanak a Marsra, ahogy az is szinte teljesen kizárt, hogy a mars-utazást ígérő kereskedelmi cégek bámelyikének összejönne ez. Hagyományos, folyékony üzemanyagon alapuló rakétahajtással legalábbis biztosan nem: egyirányban, mintegy háromnegyed évet kozmikus sugárzásban eltölteni beláthatatlan egészségügyi kockázatokkal járhat.

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.