Túl a koordináta-rendszeren

Az űr valahogy közelebb jött hozzánk, bár ezt Mari néni nem biztos, hogy így látja. Interjút készítettünk az Emil.Rulez zenekar frontemberével. Hajós András az első emberes holdraszállás évében született.

Elsőként arról kérdeztük, hogy milyen viszonyban van a Holddal és az égitestekkel, és mit jelentenek a számára:

Ha ebből a korszakból nincs is emlékem, de olyan tízéves koromban belém állt egyfajta csillagászati görcs: megtalált egy csillagokról szóló könyv, holdtérképeket böngésztem, és kaptam egy távcsövet. Aztán ez az érdeklődés idővel átalakult, ahogy a távcsővel a szemközti házak ablakaiban kezdtem más dolgokat felfedezni…
De a viccet félretéve, nagyon érdekelt Asimov, Stanislaw Lem, a Csillagok háborúja, mint általában mindenkit. Foglalkoztatott, hogy mi lehet a Hold másik oldalán, nagy izgalommal olvastam Verne „Utazás a Holdba” című könyvét. Érdekelt a csillagászat, a hajózás, meg a Kincses Sziget, meg aztán volt ilyen görcsöm, hogy tudok-e szextánssal a Rottenbiller utcában helymeghatározást végezni. De ezeken szerintem mindenki átesik.
A világűr megmaradt számomra valami nagyon rejtélyes dolognak.

Az űr valahogy közelebb jött hozzánk, miközben mégsem: talán még az én generációm is megéri, hogy valami tartósabb állomás létesüljön a Holdon, de lehet, hogy ez csupán a sci-fi filmek kábítása.

Ha felnéz az égre, felismeri a csillagképeket?

Eléggé erodálódott a tudásom. Felismerem, amit az átlagember is felismer: az Esthajnalcsillagot, a Göncölszekeret, a Nagymedvét, vagy az ember gyorsan letölt egy applikációt, és megkeresi vele a Skorpiót vagy a Mérleget.
Egy gyerekkori emléket ideszúrnék. Egyszer augusztusban egy görögországi nyaralás alkalmával láttam először és utoljára a Tejutat olyan hihetetlen tisztának, olyan kásásnak, amilyennek csak lehet: órákig csak néztem.

Nem hiányzik, hogy azóta nem látta, vagy legalábbis, nem ilyennek látta?

Mindig feltekintek az égre, része az életemnek. Ha kimegyek az utcára, elszívok egy cigit, megnézem, hogy mi van odafenn. Nemrég láttam egy ismeretterjesztő csatornán egy filmet arról, hogy az ősi népek – talán a dél-amerikaiak – mit láttak. Akkoriban nem volt annyi mesterséges fény, volt helyette magashegyi éjszaka. Elképesztő, hogy a régi emberek életének mennyire részét képezték a csillagok.

A mai embernek mennyiben más a csillagokról alkotott tudása? Alaposabb, mint elődeinké volt?

A mai embernek mennyiségileg nagyobb a tudása. Több mindent tudunk, de kevésbé integráltan tudjuk, és ez a tudás sokkal kevésbé mindennapjaink része: egyfajta metatudás; az információt lehívjuk, aztán a következő pillanatban már el is felejtjük. Régen kevéssé változtak az embert érő ingerek, sokkal inkább az életük része volt a csillagos ég. Sajnálatos, hogy ennyire elhalványult, viszont van helyette neonreklám meg tévé.

Milyen lenne, ha egy magyar fejlesztésű kütyü, mint amilyen például a Puli, egyszer csak leszállna a Holdra?

Amíg csak gépek szállnának le, addig nem félnék, hiszen a magyar mérnöki tudásban van színvonal. A gond szerintem akkor lenne, ha el kellene dönteni, hogy jobbra vagy balra akarunk-e menni, és, mondjuk, öt ember dönt erről. Na, abból lehetne probléma. 250866_438336316186474_1887585086_n.jpg

A fenti képen az Emil.Rulez zenekar: Hajós András, Hegyi György és a Puli elődje, a Teve látható egy kóruspróba szünetében.

Az biztos, hogy lélekemelő lenne. Olyan, mint egy sportesemény, egy irodalmi Nobel-díj, bár nem látom reálisnak a magyar űrprogramot a minket körülvevő szórakoztató dömping közepette.
Az is igaz, hogy lényegesen értelmesebb lenne erre pénzt költeni, mint egy csomó más dologra. Persze, nem az ápolók fizetésére gondolok, hanem olyan látványintézkedésekre, plakátokra, amik irgalmatlan milliárdokat emésztenek fel. Ha a Holdon hagyhatnánk nyomot, annak tudásmegtartó ereje lenne, a fiatalok nem áramlanának ki az országból: perspektívát adna nekik.
Megint más kérdés, hogy az egyszerű Mari néni mit mondana a falu szélén. Ő valószínűleg úri huncutságnak tartaná, hogy hülye gyerekek szaladgáljanak az űrben, és ebben is lenne némi igazság.

Mindenesetre a szürke, lehangoló mindennapokból az űrbe vágyakozni tök érdekes szellemi játék. A világűr, vagy a Hold sokkal elérhetőbb realitás, mint mondjuk arról álmodozni, hogy újra fiatalok leszünk. Álmokra, mesékre szükségünk van, a világűr látható, és ez az álom akár valóra is válhat.

Mit jelent Önnek a világűr?

Nemrégiben a gyerekekkel volt egy nagy vitánk a matematikáról, aminek során én azzal érveltem, hogy az archimédeszi geometria meg a newtoni fizika és az a pár képlet, sík koordinátarendszer mennyire nem írja le a világot. Szabályosnak és kiszámíthatónak tűnik minden, holott irtózatosan keveset ismerünk a világból.

A világűr felfelé nézést jelent, az pedig az embert a saját kicsinységére emlékezteti. Itt vagyok én, ez a Földön éldegélő kis pont, és van egy problémám, egy másik pont. És ott van, mondjuk, a Hold, mint a háromszög harmadik csúcsa. Ebben a háromszögben az ember nagyon aprócska. Lehet, hogy ez valakinek rémisztő, szerintem azonban inkább gyógyító hatású.

Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

matrica_nyomd-meg_sm.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.