Holdrobot a Marson?

Morocco.jpgIsmerős a kép? Naná! – vágjuk rá kapásból. Nyilván a NASA valamelyik marsjárója által készített panorámaképek egyike. De ebben orbitálisat tévedünk. A fotó ugyanis a Föld egyik olyan pontján készült, ahol igazából azon sem lepődnénk meg, ha a szomszédos bucka túloldalán épp a kőzetmintákat legelésző Curiosity-vel futnánk össze. Kétség nem fér hozzá: Marokkóban van a földi Mars-lelőhely, és 2013 elején egy hónapig ez lesz a Puli otthona. Sok más robottal egyetemben. A projekt neve: Marocco 2013 - Mars Analog Field Simulation. (Az asztronauták történeteiért idelátogató olvasók kedvéért megjegyezzük, hogy sorozatunk hétfőn folytatódik.)

Korábban több posztban is elmélkedtünk arról (például itt), hol lehetne holdjárónk földi prototípusát kegyetlenül megnyúzni, ez ugyanis elengedhetetlen a továbblépéshez: le kell tesztelni, hogy a koncepció beválik-e a gyakorlatban.
Három magyarországi helyszín jött szóba. Egyik jelöltünk a Dunakeszi homokbánya volt, ennek óriási előnye, hogy itt sok a homok. Nagyon sok. Bár a földi homokszemcsék gigászi méretűek a holdi mellett, egy-egy alapvető konstrukciós hibára itt is fény derülne. Nem lenne ugyanis szerencsés, ha Pulink első dolga az lenne, hogy beássa magát a homokba. És ha már a földi homok ennyire vonzó talaj számára, a Holdon gyakorlatilag meg se tudna moccanni. Hasonló laza talajért felkereshetnénk a Fülöpháza és Kerekegyháza közti buckavidéket is a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ez a második lehetséges haknihelyszínünk.
A Holdon azonban nemcsak por van, hanem szikla is. A sziklamászás gyakorlására geográfusaink kiváló helyszínt találtak a Vértesi Natúrpark területén leledző Bauxitföldtani Parkban. (A fenti helyszíneken az év hátralevő részében a marokkói küldetésre gyúrunk a Pulival.)

Por és szikla: Marokkóban mindkettőt egy helyen, csomagban megkaphatjuk. Holdjárónk földi prototípusát az osztrák Austrian Space Forum szervezésében a Szahara északi részén szolgáltatjuk ki a sivatagi időjárás viszontagságainak. A marokkói Erfoud közelében a robot teljesen magára hagyatva távirányítással működik majd, hiszen az emberes Mars küldetéseket előkészítő program egyik célja épp az emberek és robotok közti együttműködés tanulmányozása, és az, hogy egy idegen égitesten miként lehet üzemeltetni a robotokat.

Ha a fenti képre ránézünk, azonnal megállapíthatjuk, hogy a szervezők keresve sem találhattak volna jobb helyszínt kísérleteikhez. Jelentkeztünk, felajánlottuk robotunkat, az osztrákok pedig elfogadták, olyannyira, hogy szeptember 20-án már az első sajtótájékoztatóra is sor került, méghozzá Bécsben

Láthatásért azonban az érdeklődőknek nem kell Marokkóba utazniuk, megteszi a Lánchíd is. Most szombaton (szeptember 22-én) személyesen is találkozhattok a Pulival, hiszen a holdjárónk teljes életnagyságban megtekinthető lesz a Jövő Hídján. (A helyszín a Lánchíd és a Széchenyi tér környéke). Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Talán nem rontjuk el a meglepetés örömét, ha megmutatjuk, mire készüljenek a látogatók. Azok, akik a tavalyi Tudományok Hídja rendezvényen részt vettek, még a Tevét láthatták – ez a Puli egyenesági felmenője. Akkor így festett: Teve.jpg

Az eltelt egy évben – több ezer munkaóra árán – sokat haladtunk, és a változás jól tetten érhető az alábbi képen, amin robotunk már egyáltalán nem tűnik gyerekjátéknak. Ez a kicsivel több, mint tízkilós, méteres jószág fogadja idén a látogatókat:Puli_new.jpg

Szerencsére, a szeptember bővelkedik a programokban. A Kutatók Éjszakáján – szeptember 28-án – csapatunk a Galaktikával közösen képviselteti magát a budapesti Planetáriumban, a Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett program keretében. Eközben Dr. Pacher Tibor főpuli a pozsonyi Magyar Intézetben tart bemutató előadást.
Végül szeretnénk megköszönni a Goldenblog 2012 verseny során ránk adott szavazataitokat. Bár nem lettünk közönségdíjasok, a zsűri a "szakértői blogok" kategóriájában az első helyezést ítélte nekünk. Mindenkinek köszönjük a támogatást.

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hétezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,478 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,625 - közel két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!

Indiegogo kampányba kezdtünk a német nyelvterületeken. Puli-drukkereket keresünk, a támogatásokból holdjárónk földi prototípusának látását szeretnénk javítani. Akinek van német, osztrák, svájci, stb. ismerőse, ott él, arra jár - kérjük, ossza meg ezt a linket!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.