Neil Armstrong, a farmer

Miután visszatért a Holdról, Neil Armstrong marhavásárokon licitált, füvet nyírt és ötéveseknek magyarázott asztrofizikát. Interjút nem adott, teljesen hétköznapi életet akart élni. Milyen ember volt Neil Armstrong? A továbbiakban az Enquirer által a holdraszállás 30. évfordulójára készített összeállításból szemezgetünk. Ebben olyanok vallanak Neil Armstrongról, akik viszonylag gyakran találkoztak vele, vagy például a közelében laktak.

Miután Neil Armstrong elsőként a Holdra lépett, hősnek kijáró dicsfényben is élhetett volna. Ehelyett Ohio délnyugati részén kezdett új életet. Az Apollo 11 harmincadik évfordulójának közeledtével sem adott interjút, még az Enquirer-nek sem. Végül csak egy hevenyészett sajtótájékoztatóra került sor a Kennedy Space Centerben.

Armstrong bátor vadászpilóta volt, aki Koreában 78 bevetése közül egybe kis híján belehalt. Tartózkodó életmódja miatt sokan tévesen a világtól visszavonultan élő embernek gondolták, Armstrong azonban tevékenyen kivette részét a közösségi életből. Megpróbált elvegyülni, akár birtokán ténykedett, akár a Cincinnati Egyetemen dolgozott, ahol 1971 és 1979 között űrmérnök professzorként tanított.

Mindig szakított időt a családjára, két fiát elkísérte a cserkésztalálkozókra, focimeccsekre. 1994-ben elvált feleségétől, de később újra megnősült.

Jim Rogers, a Cinergy Corp elnöke szerint - Armstrong a cég igazgatótanácsának volt a tagja -  „sokan az asztronauta programban való részvételüket személyes érdekeik mentén használták fel, ő azonban olyasvalaki volt, aki megtette, amit tennie kellett, majd hétköznapi emberként élte az életét.”

Roger Launius, a NASA vezető történésze számos alkalommal találkozott Armstronggal az évek során. Szerinte a NASA megpróbálta tolerálni Armstrong magánélet iránti igényét. „Egyesek szívesen vették volna, ha szókimondóbb. De 1971 után – ekkor hagyta ott az űrügynökséget – már magánembernek számított.”

Howard Benedict az AP hírügynökség újságírójaként 31 évig űrkutatással kapcsolatos témákról írt. „Armstrong a holdutazást követően nagyon nem szívlelte, hogy az érdeklődés középpontjába került, és az sem volt az ínyére, amikor a NASA a legénységet körbecibálta az egész világon. Arra panaszkodott, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy épp melyik országban vannak, mivel naponta két, három vagy négy országban is megfordultak. Ebbe pedig belefáradtak. Mindig űrmérnök-professzor akart lenni, és az is lett, mihelyt otthagyta a NASA-t.” [Az alábbi képen Neil Armstrong szivarozik éppen.] Neil_Armstrong_1969.jpg

Ron Huston volt Armstrong főnöke a Cincinnati Egyetemen. Szerinte Armstrong különbözött a többi ex-asztronautától, akik vagy a NASA-nál kerültek vezető beosztásba, vagy hírnevüket politikai, esetleg üzleti karrierjük előmozdítására használták. „Nem egy aktatologató típus volt. Mérnök szeretett lenni. Amit még ennél is jobban szeretett, az a repülés volt. Nem adott interjúkat, de nem azért, mintha fura fazon lett volna, vagy rossz beszélgetőpartner. Egyszerűen csak nem szerette, ha nóvumként kezelték.”

Paul Herdman járási bíró szerint a marhavásáron Armstrong teljesen elvegyült a tömegben. „Rendszeresen licitált marhákra. Hátul állt, nem hiszem, hogy bárki tudta róla, ki ő valójában. (…) Egy jó öreg farmer volt, épp úgy, mint bárki más, és a vásárra is farmerként érkezett.”

Lawrence Rogers azt a pillanatot idézte fel, amikor Armstrong űrutazásairól egy floridai ültetvényen megrendezett galamblövészetet követően beszélt. Az intéző fia 5 vagy 6 éves lehetett, odament Armstronghoz, és nagy tisztelettel az űrről kérdezte.
Armstrong a Hold Föld körüli pályájáról beszélt a kisfiúnak. "Ott álltunk tátott szájjal, és figyeltük ahogy az ötéves kissrácnak Neil bemutatót tart asztrofizikából. A fiú olyat kérdezett, amire csak egy ötéves képes: milyennek látszik az űrből a Föld, és hogy Neil végig fejjel lefelé állt-e az utazás során."

Ron Holtrey viszont az Armstrong-farm közelében lakott. Neil maga mesélte el Holtreynak, hogy Indian Hill-beli otthonukból heti két vagy három napra a Lebanon környéki farmra utazik, ahol füvet nyírt és nyesegette a fákat. (Folyt. köv.)

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hatezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,417 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,584 - közel két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.