Latinul a Holdnak

Az igazán tökös babonások még a moziterembe sem ülnének be, hogy megnézzék az Apollo 13 című filmet – pláne, ha egy olyan országban nőttek fel, ahol egyes épületekben a 12. emelet után rögtön a 14. következik. Főképp nem vetődtek volna az elsők között az 1970. április 11-én houstoni idő szerint 13 óra 13 perckor induló Apollo 13 parancsnoki moduljába: a küldetés alatt - ugyancsak houstoni időszámítás szerint - április 13-án az esti órákban robbant fel egy oxigéntartály. (Magyarországon ekkor már április 14-e volt, a balesetnek ma van az évfordulója.) Ettől kezdve az út már legkevésbé sem a holdraszállásról, hanem a túlélésről szólt. A Jim Lovell által vezetett misszió azonban nem csak ebben tért el az Apollo-program többi utazásától.

Ha szigorúan a holdraszállásokat vesszük alapul, akkor - az építészeti példánál maradva - a 13. szint itt is kimaradt. Az Apollo 12 és a 14 is landolt a Holdon, Lovellék is ezért indultak, ez azonban nekik nem jött össze. Sok babonás embertársunknak jó oka lenne revideálni a 13-as számmal kapcsolatos előítéleteit – ez ugyanis szerencseszámmá változott az Apollo 13 esetében. Minimum 13 oka van ugyanis annak, miért nem halt bele a háromtagú legénység a végül sikeres kudarcnak minősített küldetésbe. Az okokat a következő posztokban kíséreljük meg összegyűjteni.

Az Apollo 13 misszió nem csak azzal lóg ki az előtte lévő és utána következő küldetések sorából, hogy ez törte meg a folytatólagosan elkövetett holdraszállások sorozatát.
Ott van például rögtön a küldetés emblémája. Lovak húzták Héliosz napszekerét a görög mitológiában, de az idők folyamán Héliosz munkaköre egyre inkább összemosódott Apollón szerepével, aki viszont ettől kissé elnapistenesedett - ha minden igaz, erre utal Lovell fenti alkotásában. És igen: a lovak száma megegyezik a legénység létszámával.
Az Apollo 13 volt az első misszió, ahol a fenti „logónak” egyáltalán köze volt a program névadójához: Apollón görög istenhez. Ugyanez legközelebb már csak az Apollo 17, az utolsó emberes holdexpedíció emblémájáról lesz elmondható. A többi küldetés jelvényében általában Uncle Sam dominál, itt-ott feltűnik egy-egy stilizált holdkomp, rakéta, fehérfejű rétisas, miegymás, de ezeken kívül semmi extra. Latin mondat pedig végképp nincs rajtuk, ez is az Apollo 13 sajátossága: „Ex Luna, Scientia” - ez durva szabadfordításban kábé annyit tesz: Holdból merített tudás.

A parancsnoki modul és a holdkomp keresztelője parancsnoki kiváltság volt, Jim Lovell ennek igyekezett is maradéktalanul eleget tenni: előbbi az Odyssey, utóbbi az Aquarius nevet kapta tőle - a közhiedelemmel ellentétben azonban Lovell nem a Hair c. musical hatása alatt volt a névadáskor, hanem sokkal inkább a termékenység, áradás erősen romanizált nevű egyiptomi istenére célzott.

A római számokkal viszont hadilábon állt a NASA, a későbbi missziók során már csak egyszer, az utolsónál engedte meg azt, amit Lovelléknek még simán: az övék az Apollo-program azon ritka emblémái közül való, amire a küldetés nevét – a kör felső karimáján – római számokkal írhatták: Apollo XIII.
Az Apollo 15 legénysége esetében a NASA már kifejezetten ragaszkodott ahhoz, hogy a küldetés "sorszámát" arab számokkal írják.

Ugyancsak az Apollo 13 emblémájának sajátossága, hogy - az Apollo 11-hez hasonlóan - az űrhajósok neve nem szerepel az emblémán – ez a személyzetcsere miatt nem is volt olyan nagy hátrány, erről korábban már írtunk.
Lovell azonban az Apollo 8 holdkomp-pilótájaként bebizonyította, hogy dizájnernek sem utolsó: egy Kaliforniából Houstonba tartó vadászgép hátsó ülésén skiccelte le az Apollo 8 fenti emblémáját, röviddel azután, hogy megtudta: a küldetés célja a Hold megkerülése lesz. A szokatlan háromszög alakzat a parancsnoki modult szimbolizálja, a nyolcas pedig a végtelen szimbólumaként is értelmezhető. És ez egyáltalán nem elképzelhetetlen asszociáció Lovell életét tekintve. Az első ok, amiért nem haltak meg, ő maga volt. Erről következő, hétfői posztunkban írunk majd.

Háztáji Puli - Miért támogatja a magyar holdjárót a Kürt Zrt. elnöke?

Ezt írta nekünk: "A Puli projekt Hungarikum.
Mint a makói hagyma.
Több rétege van.

A közepe színtiszta innováció, technológiai újítások egész tárháza.

A felette lévő réteget az a lelkes csapat képezi, aki ápolja és segíti a projektet. Olyan álmot építenek, amelyet évtizedek óta nem láttunk országunkban. Együttműködnek az amatőrök és a profik, a szakemberek és a támogatók.

A külső réteg maga a magyar társadalom. A Puli egyik célja lehetne, hogy nemzetünket összehozza. Köszönhető az álomszerű küldetésnek - Pulit a Holdra - mely támadhatatlan, lelkesítő és tiszta. Mikor volt utoljára ilyen nemes összefogásra alkalmunk?

Szívből kívánok a Pulinak sikert; a támogatóknak határtalan lelkesedést!

Dr. Kürti Sándor
a KÜRT Zrt elnöke"


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket, és holdjárónk - a Puli - eljusson a Holdra: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.