Pattogatott Puli

Azt talán még a NASA sem tudja, hogy Holdon hagyott tárgyi emlékeire egyetlen valódi veszély leselkedik, és az nem a kínai űrprogram. Hanem mi magunk. Hálószobatitkok következnek saját holdraszállásunkról.

Az űrhivatal a Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny résztvevői részére kiadott ajánlásában leginkább egyféle landolási módszerre számít: arra, hogy minden csapat fékezőrakétákkal érkezik majd a Hold felszínére, ahogy például az Apollo missziók is tették. Ezért is jelöltek ki két kilométer sugarú köröket műemlékeik körül, és számolták ki részletekbe menően, hogy mi az a minimális távolság, ahol még az Apollo 11 is biztonságban érezheti magát a frissen érkező űrtelepesek fékezőrakétáitól.

A számolgatás eredményeként kapott mágikus kör azonban esetünkben hatástalan lenne. Mérnökeink ugyanis a világtörténelem első űrmérnöki diplomával felszerelt hightech boszorkányának vezetésével most egy olyan főzetet kotyvasztanak titkos konyhájukban, ami képes eltüntetni a Holdról a NASA műemlékeinek egy részét. Erre a következtetésre is juthat az amerikai űrhivatal az alábbi animáció láttán:

(Az animációt a Melon FX készítette nekünk, és holdmissziónk fázisait mutatja be elejétől a végéig, amikor 2012 első felében várhatóan teljes egészében elkészül. Az animáció alatt a népszerű lemezlovas - DJ Wondawulf - ténykedése hallható.)

Szándékaink komolyságához tehát nem férhet kétség. A módszer egyébként nagyon ismerős lehet a NASA számára, mégpedig saját, első generációs Mars-expedícióiból.
A különbség annyi, hogy főzetünkből két összetevő biztosan kimarad: az egyik a hőpajzs. A másik az ejtőernyő. Mindkettőre ugyanis csak légkör esetén lenne szükség. A Holdon pedig ilyenből nem sok van.

Hasonlóság viszont, hogy Pulink sebességét is rakétával fogjuk vissza, ez azonban olyan magasságban történne, amitől még biztosan nem kavarodik fel a finom szemcsés holdfelszín. Meg talán még a NASA sem. Nem megyünk tehát annyira közel a felszínhez, hogy törmelék repkedjen. Viszont azon a helyen, ahol be fog csapódni végül a fékező fokozat, sok minden fog repkedni. De az űrhivatal aggódó illetékesei számára a megpróbáltatások hosszú sora ezzel még messze nem ért véget.

A póráz ugyanis elszakad, és Pulink elszabadul. A következő, a Mars-roverek érkezését bemutató videó első percének végefelé látható jelenség ismétlődne meg a jóval kisebb gravitációjú Holdon. Ehhez hasonlót földi halandó csak akkor lát, ha az előtte haladó platós IFÁ-ról rázúdul egy teljes rakomány krumpliszsák.

Ez azonban tipikusan nem az, amit precíziós landolásnak hívnak a NASA-nál. A gondosan kiszámolt két kilométeres sugarú körök értelmüket vesztik egy pattogatott Puli esetében. Mérnökeink szerint ugyanis az már jónak tekinthető, ha egy 30 kilométeres körön belül sikerül landolni. A leszállóhelyeket is úgy választották ki, hogy legyen sok hely a pattogásra.

Azt azonban most is javában számolják, hogy még a kínai holdraszállás előtt abbahagyja-e Pulink a pattogást, és képes lesz-e még ebben az évezredben kikászálódni holdjárónk a leszállóegységből...


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.