45 évvel Holdra szállása után elhunyt a hatodik ember, aki a Holdon járt

Ed Mitchell tegnap, február negyedikén hunyt el Palm Beach-ben. Ma 45 éve sikeresen landolt az Apolló 14 holdkomp-pilótájaként az Antares-szel a Fra Mauro területén, amelyet arról a 15. századi velencei szerzetesről neveztek el, aki korának legpontosabb világtérképét készítette el.

Fra Mauro világtérképe, 1450 körül. A mappa mundi, a ma megszokottól eltérően nem északi, hanem déli tájolású "fent". Forrás: Wikipédia.

A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) felvételein nyomon követhetjük, merre jár Mitchell és kapitánya, Alan Shepard - aki egyébként az első "holdbéli golfozó" volt - 33 órás holdfelszíni tartózkodásuk során.

Az Apolló 14 leszállóhelye, ahogy a Lunar Reconnaissace Orbiter 2011, január 25-én látta. Jól láthatók Shepard és Mitchell holdsétáinak nyomai. Középen az Antares holdkomp. A kép 500 méter széles területet ölel fel. Forrás: LROC honlap.

Mitchell egyetlen űrutazása volt az Apolló 14 küldetése; két holdsétája során 8 órát és 25 percet tartózkodott a holdkompon kívül. A visszaúton egyfajta "megvilágosodási" élménye volt, ennek hatására alapította meg a The Institute of Noetic Sciences nevű intézetet, amelynek célja többek között a paranormális jelenségek tanulmányozása.

Edgar Mitchell (1930. szeptember 17. – 2016. február 4.), az Apolló 14 asztronautája. Forrás: Wikipédia.

Edgar Mitchell 85 éves volt.