13+1 - magánűrbiznisz a SpaceX-n innen és túl

Az űrtevékenység a közhiedelemmel ellentétben nem a NASA, ESA, és a többi űrügynökség kiváltsága. A világűr egy dinamikusan növekvő, évi több száz milliárd dolláros piactér, amelyet a magánszféra már most is háromnegyed részben lefed, tendencia növekvő.

Az űrbiznisz 2014-ben. Forrás: Space Foundation

A Space Foundation 2015-ös értékeléséből idézünk:

"After years of steady, respectable growth, the space industry appears to be onthe cusp of a new era of rapid expansion in both capabilities and customers. Startup companies areexperimenting with novel approaches for building and deploying constellations of spacecraft anddelivering services to their customers in new ways. Long-established space operators are refreshing their offerings as well, taking advantage of the latest technology to offer increasingly powerful products at more affordable prices."

Ami kb. annyit tesz, hogy az űripar az éveken át tartó szolid növekedés után vízválasztóhoz érkezhet - mégpedig egy eddig nem látott gyors növekedést illetően, mind az ügyfelek, mind az új képességek területén.

És itt nem csak a már amúgy is reflektorfényben álló SpaceX, Blue Origin, vagy éppen Virgin Galactic-re gondolunk: sok, ma még egyáltalán nem ismert start-up lehet ott a jövő  űr-nagyvállalatai között.

Ezekből a potenciális sikersztorikból válogatott a Geektime;  Gedalyah Reback tíz, ma még kevésbé ismert céget sorol fel. Kettő közülük a Google Lunar XPRIZE versenyzője:  ehhez mi még hozzátettünk három + egyet a holdverseny résztvevőiből.

1. SpacePharma

A svájci székhelyű startup a mikrogravitációs környezetben végrehajtandó kutatási-kísérleti lehetőségekre koncentrál. A nanoműholdak - cubesatok - rohamos elterjedése megnyithatja az utat ezeknek a kísérleteknek a rendszeres, hosszabb ideig tartó elvégzéséhez, és nem kell "megelégedni" az ún. zéró-G repülőgépes másodpercekkel.

2. Rocket Lab

Az amerikai-új-zélandi cég nem kisebb célt tűzött ki magának, hogy újradefiniálja a világűrbe jutás lehetőségeit. A saját fejlesztésű hajtóművel ellátott kétfokozatú Electron rakéta startját 4,9 millió dollárért ígérik. Ha ezt valóra tudják váltani, valóban izgalmassá válik a kisebb űreszközök indítása, akár nem csak Föld körüli pályára.

Rocket Lab Epic from Rocket Lab on Vimeo.

3. Spire

Rengeteg hajó járja a Föld tengereit. Nekik szólnak a NanoSatisfi néven indult cég - amely egyébként 12 hónap alatt készítette el és "reptette" első két cubesatját, a közösségi finanszírozással megszületett ArduSat-1-et és ArduSat-X-et 2013-ban - adatszolgáltatási termékei, óránként többször is frissítve - az óceán közepén is.

Időközben a Spire menedzserei közel 70 millió dollár befektetésből gazdálkodhatnak, ügyfeleiket három kontinensről szolgálják ki. Valóban inspiráló teljesítmény ilyen rövid idő leforgása alatt!

4. NovaWurks

"Space for everyone"

"A világűr mindenkié" - ezzel a mottóval kínál valóban újszerű megoldásokat a NovaWurks. Modulárisan építenének műholdakat, az ügyfelek igénye szerint. Plusz ki lehet próbálni hasznos terheket egy "Payload Test Bed" küldetés keretében, Valahogy úgy, ahogy azt az ESA OPS-Sat programm keretében teszi. 

Plusz készülnek geostacionárius pályán keringő szondák szervizelésére, tankolására, újraélesztésére - ahelyett, hogy ezeket a szondákat "temetőbe" küldenék. Mindehhez van egy 42,6 millió dolláros szerződése a DARPA Phoenix program keretében. Aki nem tudná: a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az amerikai hadügyvédelmi minisztérium kutatásokért felelős intézménye.

5. Effective Space Solutions

Mondhatnánk akár, ők viszont egy geostacionárius temetkezési vállalat is. Ha már nem lehet újra megmenteni a kedvenc erkélyünk mellé szerelt tányérunk műholdját - az megvan, reméljük, hogy a szatellit tányér azért van, hogy egy ilyen geostacionárius pályán keringő (azaz a Földről mindig ugyanazon a helyen látható) telekommunikációs egységre irányítsuk? -, akkor az ESS kis szatellitjei elvonszolják-tolják öreg bajtársukat egy "temető pályára."

6. Astroscale

Ahova az ember eljut, ott bizony szemetelni is fog. A legtöbben ugyan megpróbálják eltakarítani maguk után a dolgokat, de ez nem mindig és nem mindenkinek sikerül. Az űrben is szépen összegyűlt a szemét, és ez ma már egyre több problémát okoz. Kellenek tehát takarító egységek: az Astroscale "űrsöprögetői" az elsők között lehetnek, amelyek valóban el is kezdik a takarítást. 

Ehhez már begyűjtöttek 7,7 millió dollárt. Drukkolunk, hogy a 2018-ra tervezett "anyahajó-küldetésük" sikeres legyen!

7. SpaceIL

Az izraelieket már ismerhetik olvasóink: versenytársunk elsőként biztosította jegyét a Holdra tavaly október 7-én, ezzel nyitva hagyva a Google Lunar XPRIZE kapuját mindenkinek idén év végéig (a Pulinak is!). Bár a SpaceIL csapata non-profit szervezetként működik, a csapat tagjai minden bizonnyal jó néhány érdekes fejlesztést visznek tovább. De először a célt szeretnék elérni, és Izraelt negyedik nemzetként a Holdra juttatni!

8. Moon Express

És még egy GLXP résztvevő a Geektime listáján! (Azoknak, akik még nem tudják, hogy a Google Lunar XPRIZE mi fán terem, ajánljuk ezt olvasásra!)

A Moon Express nem véletlenül került be a felsorolásba, ők voltak a SpaceIL után nem sokkal a második csapat, akik igazolt indítási szerződést mutattak fel - nem mással, mint az itt korábban említett RocketLab Electron rakétájával indítanák MX-1E szondájukat a Hold felé. Biztos, ami biztos, mivel egy teljesen új rakétánál minden megtörténhet, egyszerre három indítást is lefoglaltak a RocketLab-nál a Hold erőforrásainak hasznosítását is tervező amerikaiak.

9. Axelspace

A mikroműholdakat - ezek nem  cubesat-ok!  - fejlesztő és üzemeltető japán cég célja néhány éven belül egy ötven tagú földmegfigyelő flotta felépítése. Az első közel 16 millió dollár már meg is van ehhez. És van mire építeni, az alábbi videón pl. a 10 kg tömegű WNISAT-1 - amely az Északi-tenger jegéről küld hasznos információkat az ott hajózóknak - sarki startja látható, egy Dnyepr rakétán.


10. XCOR Aerospace

Az XCOR a szuborbitális repülésben a Virgin Galactic közvetlen konkurense; de fejlesztenek már "igazi", Föld körüli keringésre tervezett modult is.

Nem olyan régen itthon is jó néhányan hallhattak az XCOR Lynx-ről, az AXE Apollo Space Academy versenyében.

Eddig tartott a Geektime áttekintése.

Mi még hozzátettünk egyet s mást, szerintünk ezekről a cégekről is hallunk még a nem is olyan távoli jövőben.

11. Astrobotic

Pittsburghben, a Carnegie Mellon egyetem (CMU) "árnyékában" született meg az Astrobotic, "Red" Whittaker bábáskodásával. Whittaker nem akárki a robotikában, a CMU csapatát autonóm autókkal 2007-ben győzelemre vitte a DARPA Városi Kihíváson - a DARPA-ról már volt szó ebben a posztban -, és berántotta egyszerre a második és harmadik helyet a 240 km-es DARPA Grand Challenge-n 2005-ben. A robotika nagy szakértőjének most már a Hold a cél az Astrobotic-kal.

Az Astrobotic egyetlen csapatként "hazavitte" mind a három GLXP Köztes Díjat - Lander, Camera System, Mobility -, és időközben kilenc hasznos terhet tervez vinni a Holdra. Köztük a japán és a chilei GLXP csapat roverjét, és az első doboz Pocari Sweat sportitalt, időkapszulát - itt a partner a már említett Astroscale -, és még van hely a hajón. A Pulinak is? 

"Holdi álmok" időkapszula és az első doboz ital a Holdon.

12. Axiom Research Lab

Indiában minden feltétel adott, hogy összerakjanak egy sikeres GLXP csapatot, gondolná az ember. Van high-tech háttér, saját indítóeszközök, pénz, paripa, fegyver.

És mégis elég sokáig tartott, míg Team Indus az esélyesek közé került a Holdversenyben. Az áttörést a GLXP Köztes Díjakon nagy meglepetésre elhozott "Lander Milestone Prize" hozta meg Rahul Narayan csapatának.

Angolul tudóknak itt egy részletesebb bemutató.

13. Part-time Scientists

2008-ban néhány berlini fiatal úgy gondolta, hej, ez a Google Lunar XPRIZE verseny egy igazi kúl sztori. Be is neveztek promt, Robert Böhme vezetésével, mint a "Részidős Tudósok" (Part-time Scientists) csapata.

Azóta elhoztak két GLXP Köztes Díjat 750.000 dollár értékben, maguk mögé állították az Audit, és a napokban Gene Cernan, az Apolló 17 parancsnoka vezette fel ALQ-01 (Audi Lunar Quattro, leánykori nevén Asimov) roverjüket Detroitban.

Gene Cernan, "az utolsó ember a Holdon", Apollo 17 parancsnok Karsten Becker-rel és Robert Böhme-vel Detroitban. Forrás: Part-time Scientists..

Ez a Verge szerint is kúl. Szerintünk is. Akár a Holdra is elmennénk velük!

A +1 pedig természetesen a miénk:

13 + 1. Puli Space

Magunkról most annyit, hogy egyedi kialakítású űrpulink prototípusa sikeresen vizsgázott már a marokkói sivatagban, a Mauna Keán, Hawaii Nagy Szigetén, és a kaunertali sziklagleccseren is. A Puli önkéntesekből álló csapata jelenleg az űrképes modell terveinek véglegesítésén és a Holdra jutás biztosításán dolgozik, és mindent megtesz, hogy Magyarországot képviselve a világon negyedik nemzetként küldjön egy robotot égi kísérőnkre.

A Puli Holdra jutása hazánk számára óriási elismerést és presztízst jelentene, hiszen a világ három vezető hatalma mellett egy kis ország, Magyarország lenne a következő a sorban.

Ehhez a Puli kitartása és önereje nem elég, emellett szükség van a magánemberek, cégek és az állam összefogására, anyagi támogatására is.

Ahogy az origo írta: "Bárki segíthet, aki szeretne kiállni az ügy mellett, hiszen a Kis Lépés Klub keretein belül akár már ezer  forintnyi támogatással is előrébb léptethetjük a külföldi nagy vetélytársak nyomában csaholó hazai roverünket. Ezen kívül lehetőség van a vállalkozók számára is hozzájárulni ahhoz, hogy a Puli kijusson a Holdra: a Puli VIK, azaz a Vàllalati Indítóállás Klub, ahol havi húszezer forintért vásárolhat magának tagságot az, aki magáénak érzi a magyar holdjáró misszióját."

Széchenyi István szavaival:

"Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."

A következő lépés a Holdra utazás foglalózása: ehhez 15 millió forintra van szüksége a csapatnak.  

Arról, hogy 2015-ben mi történt velünk, itt olvashatnak bővebben:


Dr. Pacher Tibor

Kövesd a Pulit honlapunkon és csatlakozz online közösségeinkhez a Google+ on és Facebook-on!

Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország legyen a negyedik nemzet a Holdon?

Told meg Te is!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.