A finis előszele

2014 végén még az volt a nyilvános tudás, hogy a Google Lunar XPRIZE határideje két év múlva, 2016. december 31-én jár le. Így a 2015-ös év döntőnek ígérkezett a világ legnagyobb technológiai versenyében, hiszen egy rakétaindítási szerződés aláírásától még mindig másfél-két év kell ahhoz, hogy ténylegesen eljussunk a visszaszámlálásig.

És valóban, nagyon izgalmas év lett 2015 - természetesen másképp, mint ahogy egy évvel ezelőtt gondoltuk. Év végi visszapillantásunk következik!

Weöres Sándor Holdra száll

Weöres Sándor Holdra száll.

Januárban, a Kultúrpart internetes portálon lezajlott szavazás után kiderült, hogy melyik magyar verset fogja vinni, ha minden jól megy, a Puli a Holdra. A "győztes" részlet Weöres Sándor A teljesség felé c. kötetéből, a Szembe-fordított tükrök c. versből származik:

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Külön öröm számunkra, hogy időközben Peter J Kurz hathatós segítségével a Weöres-részlet angol műfordítása is elkészült, a Brazíliában élő skót költő, James Jude Mulholland tollából:

"There is only one thing you have to learn (everything else is a mere complement):

from the earth beneath to the sky on high you need a ladder, and the ladder is inside you."

Köszönjük Péter, thank You Jim!

A magasban

null
A magasban.

Áprilisban van egy nap, amit ugye mindenki ismer - bizakodunk! - , ez a hónap 12. napja: 1961. április 12-én járt Jurij Gagarin a Vosztok 1 fedélzetén első emberként a világűrben.

Idén Gagarin repülésének 54. évfordulóján a Puli is magasra szállt - a számítások szerint jó 36.000 méterre - és magával vitt egy kávécserjét is.

Erről itt írtunk részletesebben; sietősebb olvasóinknak ajánljuk rövid videó összefoglalónkat:

Az űr közelségének szaglászása után áprilisban a Föld mélyébe is benézett a kíváncsi Puli, az Ariadne avatott barlangászainak (a videót érdemes megnézni!!!) segítségével. Köszönjük!

A finis előszele 1.

Aztán májusban megtörtént, amire 2014-ben a budapesti GLXP Team Summit résztvevői közül már akkor sokan nagy összegben fogadtak volna: az XPRIZE Alapítvány (XPF) különösebb csinnadattra nélkül, a Google-val való egyeztetés után, a csapatok lényeges haladását látva, 

2017. december 31-re tolta ki a határidőt

 - de ezt egy fontos, nem magától értetődő feltételhez kötötték. Nevezetesen ahhoz, hogy még idén év vége előtt legalább egy csapat letesz az asztalra egy, az XPF által is ellenőrzött, rakétaindítási szerződést. A nagy kérdés persze az volt, meglesz-e ez időre, és ha igen, kinek fog sikerülni?

Mivel a Puli ezügyben "csak" közvetetten érdekelt - az egyetlen lehetséges módja űrebünk Holdra juttatásának a taxizás, azaz egy másik GLXP csapat leszállóegységén kell utazni -, természetesen mi is kíváncsian figyeltük, mi történik a többi csapat háza táján.

És történik. Például az Audi beállt a Part-Time Scientists mögé, az Astrobotic újabb ügyfeleket szerzett "holdi Fedexként", a Moon Express pedig egy nagy kísérletbe vág bele: a marylandi egyetemmel és az olasz Frascati Nemzeti Laboratóriummal közösen folytatják még az Apolló programban megkezdett lézertükrözési kísérletet, amellyel a Föld-Hold távolságot tervezi az eddiginél még nagyobb pontossággal mérni.

Rock'n roll az Alpokban

null
Elég meredek. De nem vagyunk szédülősek.

Persze nem csak a többiekre figyeltünk, tettünk is egyet s mást.

Idén augusztusban ugyanis harmadik nagy tereptesztünket abszolváltuk, ezúttal a Kaunertali sziklagleccseren, Innsbruck közelében. Hasonlóan a marokkói teszthez, most is osztrák barátainkhoz csatlakoztunk az Osztrák Űrfórum AMADEE 15 projektjének keretében. Ezúttal az ember-robot együttműködés lehetőségeit vizsgáltuk, terepfelderítést végeztünk, és képanyagot gyűjtöttünk távolságmérési eljárásunk első éles teszteléséhez. Ennek kiértékelése folyamatban van, és mi is kíváncsian várjuk az eredményeket!

Közben volt részünk "harmadik típusú" találkozásban, együtt dolgoztunk az analóg asztronautákkal, és bemutattunk - igaz, nem szándékosan - egy igazi Rock'n rollt is a sziklás terepen.

Itt olvashatnak többet kaunertali kalandjainkról:

A finis előszele 2.

Visszatérve a rakétaindítási szerződésre ez év végéig: nos,

2015. október 7-én az izraeli SpaceIL. december 8-án pedig az amerikai Moon Express is bejelentette, hogy megvan a rakéta!!

Így a többi, még versenyben maradt 14 csapatnak, köztük a Pulinak is, 2016. december 31-ig marad ideje, a saját indítási szerződésüket bemutatni az XPF-nek. Ezen szorgosan dolgozunk is, jelenleg két versenytársunkkal tárgyalunk egy "ride sharing" lehetőségéről. Úgy néz ki, hamarosan izgalmas újdonságokkal tudunk jelentkezni ezzel kapcsolatban!

Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen

Természetesen mindig előkerül a kérdés: megvalósítható a Puli küldetése? Széchenyi Istvánnal együtt úgy véljük, csak a Puli önerejéből bár nem, de összefogással igen. És ezt nem csak mi gondoljuk így: köszönjük minden partnerünknek,  szponzorainknak, támogatóinknak és drukkereinknek, hogy segítenek tolni a Puli szekerét, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra.

Ez Puli Nagyköveteink szerint is egy igazi jófej dolog!

És hogy mit gondolunk mi a Puliban a magyar Holdprojektről? Első "Vámház körút 9 style" videónkban néhányan elmondjuk.

Ezzel el is búcsúztatjuk a 2015-ös esztendőt itt a 444-en; minden kedves Olvasónknak nagyon boldog, izgalmas űreseményekben bővelkedő 2016-ot kívánunk - maradjanak velünk jövőre is!

                   Pulit a Holdra!

Elisabeth Carrol Smith: Amikor az álmok születnek. Az OURS Alapítvány által szervezett első űrbéli kiállításról. “Selected by the Mir crew as their favorite.”

Utóirat: olvasnivaló

És akinek mindez nem volt elég, a szilveszteri buli utánra - előtte, helyette - itt van még egy csokornyi Puliról (is) szóló történet 2015 második feléből. Kellemes olvasást!

Dr. Pacher Tibor és a Puli csapata