Marslakók

Sok szó esett mostanában arról, hogy akkor hogy is van igazából ez a dolog a Marssal. A NASA kockák bejelentették, hogy sós víz folyik a Marson - igaz, látni még nem láttuk, csak a hó lesz sötét tőle. A tökéletes időzítésnek köszönhetően ez egybeesett Matt Damon,  A Marsi azaz a  Mentőexpedíció mozipremierjével. A filmben pedig Budapest megmutathatta űrarcát is - ritkán fordul elő, hogy az amerikai és a kínai űrügynökség központja is egy városban található -, szóval tényleg volt elég ok beszélni a Marsról.

A Puli sem maradhat ki ebből a beszélgetésből, ezért követve egy rövid tv-s kommentárt és egy részletes elemzést alátámasztó beszélgetést, ahol a Mars lakhatóságáról is szó esett, néhány témát meg hozzátennék az eddigiekhez.

Kezdjük ott. hogy sajnos igen, a Mars úgy ahogy van, nem egy barátságos hely. Bár kellemesebb, mint a Hold, de még így sem túl kellemes. A space.com infografikája ezen a tényen nem változtat, de szépen megmutatja a legfontosabbakat:


Chart shows conditions on Mars.


Forrás: SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.

Persze mi marslakók magyarok ezt már régen tudjuk, csak így direktben nem szoktuk elmondani. A korábban kiszivárogtatott híreket a magyarok marsiak tényleges eredetéről - ld. itt és itt - sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, de mindenképpen elgondolkodtatónak tartjuk.

Viszont teljes határozottsággal vissza kell utasítanunk és a képzelet világába tartozónak tartjuk azokat a híreszteléseket, hogy bármilyen invázióban részt vettünk volna, és  vérátömlesztéssel sem táplálkozunk.  A Wells és Welles nevű urak munkáját ennek ellenére mindenki szíves figyelmébe ajánljuk.

Marsi gépezetek rombolják le Angliát.   Forrás: Wikipédia

Mr. Ray Bradbury viszont valóban megérzett jó néhány dolgot rólunk marslakókról, és  ezt remekül meg is írta. Igazából köztünk való volt, és marsi visszatérésének helyét méltóan örökítették meg a NASA kollégái:

Bradbury Landing. Forrás: Wikipédia.

Visszatérve a legújabb marsihoz, persze a NASA is segített Ridley Scott csapatának, nem is kicsit. Kilenc valódi NASA technológiát/fejlesztés is felbukkan Mark Watney és a többiek történetében, többek között a Lak, a krumplifarm és a rover.

Azért azt se felejtsük el, hogy néhány kemény dolgot nem néztek meg annyira részletesen - Les Johnson kollégám ezeket is felsorolja -, de ezt jó szívvel írjuk a művészi szabadság számlájára. Mondjuk az, hogy 1 kg tömeg marsi oda-vissza útjához akár egy 1,8 tonnás rakéta kellhet, az azért elég mellbevágó. Más szóval érdemes mindenféle spórolási lehetőségen elgondolkodni, és lehetőleg sok mindent a helyszínen megcsinálni. Bár nem könnyű, de el tudunk indulni egy önfenntartó bolygóközi civilizációhoz vezető úton.

A jó öreg szigszalag pedig jó ideig megmarad az egyik legfontosabb segédeszköznek minden marslakó számára - ahogy Mark Watney is többször köszönhette életét neki.

"Űrteknika", ahogy a Pulinál mondjuk.

A filmet pedig teljes mellszélességgel ajánlom. Nézzétek meg!

Dr Pacher Tibor