Kinőni már nem fogom

Nemrég csatlakozott hozzánk Oláh Gábor Texasból. Gábor megalakulása óta drukkol a Pulinak, támogatja munkánkat Kis Lépés Klubunkon keresztül, aztán  egyszer csak írt nekem Irvingből, és felajánlotta, hogy

"... amennyiben bármit tudok segíteni, szívesen utánajárok, megkérdezem, ha valaki ideutazna és szállás kellene, stb. (magyar szemnek pofátlanul pörgős itt az űripar; ... holdjáróm sajnos nincs:))

Irving, ez olyasmi Dallas mellett mint Bp-nek Vác.  Southfork Ranch-től délnyugatra :) - Houston kb. 3,5 fél óra innen."

Ez még 2013 októberében volt. Aztán idén januárban megint kaptam egy levelet Gábortól.

"Kedves Tibor!
 
Korábban már váltottunk néhány emailt. Én azóta is lelkesen drukkolok a csapatnak. (Itt Dallasban megismerkedtem Szilasi Szabival is, beszélgettünk a Puliról, ő korábban tag is volt, csak USA miatt nem tudta folytatni veletek a munkát.)

Néha támogatom a csapatot (Kis Lépés), de szívesen részt is vennék a csapat munkájában, amennyiben van olyan terület, ahol hasznotokra tudnék válni."

Nem volt nehéz ilyent találni -  kockáknak, leánykori nevükön tojásfejűeknek: az MCFS (Mission Control & Flight Software) nevű saját fejlesztésű küldetésirányító szoftverünk CCSDS kompatibilitásáról van szó -, és Gábor már velünk együtt dolgozik azon, hogy a Puli eljusson a Holdra.

Kezdeti élményeit és kérdéseit megosztotta velünk - úgy éreztem, ha Gábor is egyetért vele, mindezt szeretném megmutatni Önöknek is.

Egyetértett. Itt van.


Puli belépés - kisregény

Sziasztok!

Köszönöm még egyszer a bizalmat, illetve szeretnék gratulálni az eddig elértekhez. Jelenleg böngészek a belső wikiben és rengeteg anyag, ötlet van itt,

amit kvázi a semmiből indulva hoztatok létre.

Beleolvastam a "Segítő Kéz - Organizational Development Projekt"-be is* és gondoltam írok, kicsit magamról, motivációról, stb.

A repülés, űrrepülés már gyerekkorom óta érdekel, otthon a szobám tömve (képes)könyvekkel a témában.

Megszoktam azt is, hogy a repülés "jópofa dolog, minden gyereket érdekel, majd kinövi" - idén 34 leszek, az érdeklődés változatlan, úgyhogy valószínűleg kinőni már nem fogom :)

Jelenleg is lelkes olvasója vagyok az űriparról szóló híreknek; a Puli és a MASAT történetét is követtem kezdetek óta, amennyire a médiából ez elérhető volt.

Texasban ráadásul szembesültem azzal,

a repülő- és űripar itt egy jól prosperáló ágazat több tízezer munkahellyel, itt nem legyintenek az emberek, hogy 'Mégis mi hasznom nekem ebből az egészből?'

Itt felmerülhet a kérdés, ha ennyire érdekel és itt is vagyok, miért nem próbáltam meg itt találni valamit.

Megpróbáltam.

Miközben lelkesen olvastam a Puliról, hogy végre nálunk is ébredezik valami, folyamatosan böngésztem a számtalan itteni állásajánlatot. 2 problémám akadt.

- A kisebbik : nem vagyok Aerospace engineer
- A nagyobbik : Minden állás US citizen only

Szóba sem állnak velem.

(Az F-16 és F-35 gyár sem látogatható magyar útlevéllel, pedig itt van mellettem Fort Worth-ben, 35p kocsival.....Valahol megértem őket...)

Épp ezt tárgyaltuk Szilasi Szabival egy sör fölött, mikor felvetette, miért nem írok nektek. Nem fogjátok leharapni a fejem.

Aztán írtam, úgy voltam vele, ha mégis, elég messze vagyok hozzá, hogy megússzam :)

Ezek a jelenlegi mozgatórugók.

Középtávon pedig, a MASAT sikere, a Puli eddig elért sikerei, az ADMATIS fejlesztései, stb. összeadva azzal, hogy VÉGRE teljes jogú ESA tagokká váltunk, talán elindít egy olyan folyamatot, hogy karrier szinten is érdemes lesz elgondolkodni a magyarországi űriparról.

A motivációk mellett felmerültek kérdések is a Pulival kapcsolatban. Bár úgy látom a belső wikiben szinte minden információ fent van, kaphatnék egy gyorstalpalót,

  • Mik az eddig elértek és mik a jövőbeli tervek?
  • A Rover jelenleg milyen fázisban van?
  • GLXP állás, Astrobotic & Hakuto kooperáció ás indulás, Puli hol áll hozzájuk képest, várható-e kooperáció más csapattal, pl. ki épít lander-t, stb
  • Bármi más hasznos információ

Előre is köszönöm. Addig is átnézem a Miklós által küldött linkeket az UCS-ról.

Üdv,
Gábor


Gábor kérdéseire - amelyekhez hasonlókat sokszor kapunk másoktól is -, itt vannak a válaszok.

Mik az eddig elértek és mik a jövőbeli tervek?

A mi álmunk, hogy 2016-ban Magyarország lehessen a 4. nemzet, amely eszközt juttat el a Holdra.

Ehhez a Puli önkéntes csapata eddig mintegy 50.000 – igen, ötvenezer – munkaórát adott; céges és magánszponzoraink, partnereink anyagi és szakmai támogatásával együtt az elmúlt négy és fél évben így elértük, hogy

A Rover jelenleg milyen fázisban van?

Jelenleg az I3 nevű űrképes “proto-flight” Puli megalkotásán dolgozunk. Terveink szerint 2015-ben ez elkészül, és megkezdhetjük a “repülő” I4.0 Puli munkálatait is – hogy az 2016 második felében Floridából egy Falcon 9-es rakéta fedélzetén útnak indulhasson a Holdra.

GLXP állás, Astrobotic & Hakuto kooperáció és indulás, Puli hol áll hozzájuk képest, várható-e kooperáció más csapattal, pl. ki épít lander-t, stb.

Részünkről eldöntött dolog, hogy az Astrobotic-kal megyünk. Foglalózni kell.

Más szóba jöhető lander nem nagyon van, a Moon Express kicsi, a németekéről (Part Time Scientists) csak nagyon kevés infó van (ha van egyáltalán)  - btw. velük a HD kamerák révén beszélünk -, az indiaiakkal nincs szoros kapcsolatunk. Omega Envoy-jal beszéltünk, de nekem erős kétségeim vannak, hogy lesz-e belőlük énekes halott egyáltalán.

Bármi más hasznos információ

Több részlet a heti meetingeken, minden este fél kilenckor (magyar idő szerint) Skype konf. mindenkinek, aki akar és tud ott lenni. Ez Neked munkaügyileg/időeltolódás miatt nem biztos hogy megy, ill az ebédszüneted környékén lehet :-)

- Illetve élet a GLXP után, hosszútávú tervek

Megyünk tovább. Mindenképpen. Akár a Marsra is :-)


* 2014 március-áprilisban a Corvinus Egyetemen a Szervezetfejlesztés nevű tárgyból kapott csoportos feladat kapcsán a Segítő kéz, HR és szervezetfejlesztés szakirányos csoportja egy közel két hónapos projekt keretében "tükröt tartott" a Pulinak:
"A tárgy keretein belül többek között azzal foglalkozunk, hogy hogyan lehet egy szervezet működését javítani elsősorban a személyközi kapcsolatok, kommunikáció fejlesztése által, a motivációs tényezők vizsgálatával, és az érdekkülönbségek, valamint a problémák konstruktív kezelésével."


Kiemelt képünk: Elisabeth Carrol Smith: Amikor az álmok születnek. Az OURS Alapítvány által szervezett első űrbéli kiállításról. “Selected by the Mir crew as their favorite.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.