Meglesz a szivar legközelebb?

Close, but no cigar!

Ami kb. annyit tesz, hogy "Ön most nem nyert". Elon Musk így kommentálta múlt héten a Falcon 9-es rakéta első fokozatának visszatérését - ami majdnem sikerült, de csak majdnem.

Az Űrvilág így írta le az okokat:

"Az ereszkedő rakétafokozat négy aerodinamikai kormányfelületének mozgatásáért felelős rendszer idő előtt kifogyott az üzemeléséhez szükséges hidraulikus folyadékból, ez okozta a rakétatest túl nagy sebességgel bekövetkezett leérkezését a Marmac 300 elnevezésű úszó platform fedélzetére. A SpaceX szakemberei a következő kísérlet idejére megduplázzák a rendelkezésre álló hidraulikus folyadék mennyiségét, ezáltal kívánva kiküszöbölni a most rendkívül kellemetlennek bizonyult üzemzavar."

A világűr meghódításában sokat hozhat, ha sikerül a rakétaindításokat olcsóbbá tenni. Mint sok más területen, itt is az "újrahasznosítás" az egyik kulcsszó. Anno az űrsikló nem váltotta be az ez irányú reményeket, a sokoldalú Musk-nak most sikerülhet.

A terv egyszerű: a rakéta első fokozatát nem hagyjuk elveszni, hanem az szépen visszaereszkedik a Földre, és újratöltjük.

AFP grafika.

Ezt próbálták megvalósítani a SpaceX mérnökei a Falcon legutóbbi repülésénél. Elon Musk most a Twitteren tette közzé az első képeket a nem tökéletesen sikerült landolásról.

"Becsapódás". Elon Musk, Twitter.
45°-okos érkezés... - Elon Musk. Twitter
Ilyen egy "gyors, nem tervezett szétszedés" - avagy RUD ("rapid unscheduled disassemböy"). Elon Musk, Twitter

Mondjuk eltalálni egy 30 m x 100 méteres bárkát a tengeren azért nem semmi. Szóval minden jel szerint jó esély van arra, hogy a következő kísérlet sikeres lesz. Vagy Musk szavaival,

ha megint felrobban, annak más oka lesz.

"... mindenesetre ha megint felrobban, annak más oka lesz". Elon Musk. Twitter

 Update: itt a videó is!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.