Verset is visz a Puli a Holdra

Sok űreszköz útját népszerűsítik azzal, hogy elküldhetjük nevünket vele a világűrbe. Vagy akár egy haiku-t, egy háromsoros, szigorú formátumú verset:

Mars, your secret is

unknown for humanity

we want to know you.

Redenczki Fanni versét a Maven vitte el egészen a Marsig, ahol az űrszonda egyébként éppen a napokban kezdte meg munkáját.

A Puli viszont a Holdra készül, és nem csak támogatóink nevét viszi el, hanem partnerünkkel, a Kultúrpart-tal való  együttműködésünknek köszönhetően egy magyar költő verse is felkerülhet égi kísérőnk kráterei közé, amely örök időkig ott marad, és ki tudja, talán sokat fog jelenteni az eljövendő korok űrutasai számára.

No de melyik legyen ez a vers?

A Kultúrparttal együtt keressük azt a magyar verset vagy versrészletet, amelyet elvinnénk a Holdra.

Ezt szeretnénk közösen kitalálni: küldjenek egy olyan, max. 12 soros, eredetileg is magyar verset vagy versrészletet a cím és a szerző megjelölésével a puli@kulturpart.hu-ra, amelynek stílusa, hangulata, értelme, ritmusa, vagy bármilyen más jellemzője alapján úgy véli, helye lenne a Holdon.

A beküldött versek közül a szakmai zsűri kiválasztja a „legholdravalóbb” 15-öt, végül a közönség eldönti, hogy melyik magyar vers utazzon.

A zsűri tagjai: Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költők, valamint Főpulink, Dr. Pacher Tibor fizikus, akik a javaslatokat 2015. január 1-ig várják. A díjnyertes vers beküldője értékes jutalomban részesül.

Hogy mi kerüljön bele egy ilyen "kozmikus palackpostába", az egyébként is egy nagyon izgalmas kérdés, amelynek egyik nagy tudósa Jon Lomberg, aki tavalyi Hawaii látogatásunkkor kalauzolta el a Pulit egészen Galaxisunk centrumáig.

Jon Lomberg, a Voyager Aranylemez egyik alkotója, üdvözli a Pulit a Galaxy Garden-ben.

A Puli eddigi útjairól itt meg itt olvashatnak többet.

A címlapképet Katja Zanella-Kux készítette a Puli marokkói tereptesztjén, az Osztrák Űrfórum MARS2013 projektének keretében.