Már a finnek is

Finnország az ezer tó országaként ismert - bár lehet, hogy inkább a százezer tó országának kellene hívni, ugyanis a Wikipédia szerint 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván - azonban űrkutatásáról és űrtevékenységéről nem sokat tudunk. Ezen szeretnénk kicsit változtatni (azt, hogy miért pont most, a poszt végén áruljuk el.)

A finnek 1995. január 1-től vannak az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamai között, és több programban is részt vesznek. Erről pl. itt lehet olvasni egy összefoglalót, vagy az Űrvilág portál (ajánljuk!) segít a keresésben.

Kimondottan érdekes ötlet az északiaktól az ún. elektromos napvitorla, amely a Napból kiáramló elektromosan töltött részecskéket, a napszelet használná űrszondák meghajtására.

Egy ilyen elektromos vitorla például 50-100 darab jó hosszú, akár 20 km-es vékony vezető szálból állhat. A meghajtandó szondán van egy napelemmel táplált elektronágyú - néhány száz Watt elég -, amellyel az űrszondát és a vitorla szálait nagyfeszültségre (20 kV) tölti fel és azon is tartja. Ezzel a vitorlán kialakuló elektromos mező néhány tíz méter "vastag" lesz. Ezt a napszél plazmája egy elég nagy akadálynak látja, és ezért szépen tolja maga előtt az űreszközt.

Akár marsi kolóniák fenntartásában is segíthet az elektromos napvitorlás.Poszter: http://electric-sailing.blogspot.fi

Pekka Janhunen ötlete izgalmas, reméljük mielőbb sikerül az első teszteket "odakünn" megvalósítani.

Mindez persze Finnországban is állami forrásokból táplálkozik; de ahogy már mások és mi is  írtunk róla - pl. itt meg itt meg itt -, a magáncégek szerepe egyre nő az űrtevékenységben.

Ennek kapcsán örömmel jelentjük, hogy már Finnországban is vannak, akik úgy gondolják, hogy a Puli egy jófej dolog - a Tuxera Inc.-vel kötött támogatási és partneri megállapodásunkról itt olvashatnak. (x)

Mikko Välimäki, a Tuxera vezérigazgatója így látja:

"Az 1970-es évek amerikai-szovjet űrversenye óta, csupán egyetlen eszköz landolt a Holdon – a kínaiaké. A politika már nem foglalkozik azzal, hogy újra elérjük a Holdat; ez most már rajtunk múlik."

Mi itt a Pulinál továbbra is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy Magyarország lehessen a negyedik nemzet, amely űreszközt juttat el a Holdra.