... 3 2 1 zéró ... !!!444!!!

I2.0-as Pulink a marokkói sivatagban.Kredit: @ Katja Zanella-Kux & ÖWF

Szorgos 444 olvasók már találkoztak a Pulival, például ebben a rövidke posztban, amikor is hawaii sziklamászásról volt szó.

De valószínű, hogy ennek ellenére még mindig sokan nem tudják, mi is ez az egész tulajdonképpen.

Ezért megpróbáljuk elmondani. Tehát: 2007-ben egy ismert internetes keresőóriás úgy gondolta, hogy segít a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének elindításában. Ezt úgy hívják, hogy:

A Google Lunar XPRIZE egy 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi verseny..

Aminek keretében el kell juttatni egy eszközt a Holdra, annak meg kell tennie legalább egy fél kilométert ott és nagyfelbontású képeket meg videót kell visszaküldenie a Földre.

Vajon miért véli úgy a Google és a versenyt szervező és lebonyolító XPRIZE Foundation, no meg persze a résztvevő csapatok, hogy ennek van értelme? Ezt nagyon röviden itt lehet elolvasni; mi megpróbálunk néhány aspektust kicsit részletesebben kifejteni.

Az űrkutatásnak számos olyan technológiát köszönhetünk, amelyek mára már mindennapi életünk részévé váltak.

Ilyenek többek között a speciális LED technológiák, a repülőgépeken használt jégtelenítőrendszerek, a memóriahab vagy víztisztító rendszerek. A NASA és az ESA "spinoff" honlapjain - itt meg itt - sok ilyesmiről lehet olvasni. Itthon pedig mindenképpen érdemes felkeresni az Űrvilág hírportált, ott többek között ilyen rovatokat találunk:

De van még

és

Szóval jóval több területen is igen hasznosnak - ráadásul jövedelmezőnek! - bizonyulnak az ilyen érdekes és izgalmas dolgok úri huncutságok, mint az űrkutatás és űrtevékenység, mint gondolnánk. (Az angolok például kimondottan hisznek ebben.)

De egy űrexpedíció költségvetése sokszor dollármilliárdokat emészt fel, így ezen technológiák kifejlesztése és tesztelése is rendkívül költségigényes. Viszont minden bizonnyal lehet olcsóbban is, főleg ha

leginkább saját erőből kell mindent megoldani.

A GLXP csapatai ugyanis maximum 10% állami támogatást vehetnek igénybe.

A Google ezért is támogatja a 30 millió dollár összdíjazású GLXP-t, a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyét, amely Holdra küldhető, alacsony költségvetésű robotizált felderítő egységek kifejlesztését célozta meg.

A verseny kiírói ugyanis azt remélik, hogy a résztvevő csapatok olyan új technológiai megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek egy Hold-expedíció költségvetését jelentősen lecsökkentik, sőt ezen megoldások más ipari-technológiai területeken is alkalmazhatók lesznek.

Ebben mi is bízunk.

Panoráma a Haiwahini völgyben, 600 méter mászás után. I2.5-ös Pulink készítette. 2013. decemberi hawaii tereptesztünkről itt lehet olvasni..

Meg abban is, hogy majd a nem is olyan távoli jövőben az esti híradó vagy éppen az internet a Puli által a Holdról közvetített képet sugározza magyar gyermekek ezrei szemében szikrát gyújtva. Meg persze a felnőttekében is. Szóval szeretnénk,

ha ez a kihívás minden honfitársunk és magát magyarnak valló személy számára egy közös cél lenne, amit mindenki magáénak érez.

A Puli sikerével

Magyarország lehetne a 4. ország, amely járművet küld a Holdra.

Eddig ez az oroszoknak Szovjetuniónak, az amiknak és a kínaiaknak sikerült.

Elisabeth Carrol Smith: Amikor az álmok születnek. Az OURS Alapítvány által szervezett első űrbéli kiállításról. "Selected by the Mir crew as their favorite."

Szóval ez (is) a Puli. Meg a Google Lunar XPRIZE. Ezekről a témákról fogunk mostantól kezdve itt a 444-en írni; bízunk benne, hogy még több olvasót érünk el, mint eddigi blogunkon.

Szeretettel várunk mindenkit, ígérjük, egy nagyon izgalmas utazás újabb állomásairól tudósítunk továbbra is! Ezenkívül lesz szó a Holdról és meghódításáról, magánűriparról, a világűrről, meg minden másról is.

Egyszóval elindultunk itt a 444.hu-n új köntösben jelentkező blogunkkal, a Hold felé.

Walter Cronkite szavaival:

Lift off! We have a lift off!

(Az Apollo 11 startját szerintünk mindig élmény megnézni.)

Az új helyért, a költözéshez nyújtott segítségért, meg egyáltalán a lehetőségért és bizalomért köszönet a 444 csapatának!

Irány a Hold - Go Puli Go!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.