Budapesten találkoznak az új holdraszállás úttörői

Budapest 2014. május 9. - Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. A Google Lunar XPRIZE Team Summit 2014 június 4-től 6-ig tart majd, az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, főtámogatója pedig a Design Terminál.

A Google Lunar XPRIZE versenyének célja működő tudományos kutatójárművet küldeni a Holdra 2015 végéig. A 20 millió dollár értékű fődíjat az a résztvevő csapat viheti haza, mely minimum 90 százalékban magánerőre támaszkodva először juttatja el járművét a Hold felszínére.

A kezdeti 29 indulóból mára már csupán 18 maradt versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies. A fiatal mérnökökből álló Puli csapata az elmúlt év során Marokkóban és Hawaii-n is sikeresen tesztelte már saját holdjáró prototípusait és továbbra is versenyben van a fődíjért. A versenyzők képviselői tucatnál is több országból érkeznek a találkozóra.

IMG_5216.JPG

 A 2013-as Team Summit-on, Santiago de Chile-ben

A legtöbb csapat az Egyesült Államokból és Európából indul, de képviselteti magát Dél-Amerika és Ázsia is. A Team Summit célja elsősorban az, hogy a még versenyben levő résztvevők megoszthasság eddigi tapasztalataikat és terveiket a verseny hátralevő részére. Egyidejűleg a nagyközönség számára is több érdekes program keretében mutatkozik be korunk egyik legjelentősebb technológiai versenye.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Puli Magyarországra hozza a világ egyik legizgalmasabb versenyét; a Design Terminál lendületes csapatának támogatásával így egy újabb kiemelkedő eseménnyel lesz gazdagabb az ország és Budapest.” - emelte ki Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

A nyilvános programok keretében június 4-én és 5-én a Design Terminál ad otthont a „GLXP Rover Show”-nak, ahol bemutatkoznak a csapatok és maga a Google Lunar XPRIZE is. Ugyanitt egy másik, a 9-17 éveseket megszólító robotépítő verseny, a MoonBots tart nyilvános workshopot az XPRIZE-zal együttműködésben, ahol mindenki megépítheti saját holdjáró robotját. Az Akváriumban az Utazó Planetárium mutatja be a „Vissza a Holdra - egyszer s mindenkorra" című látványos, teljes kupolás filmet, melynek témája a Hold eddigi kutatása és a Google Lunar XPRIZE verseny szerepe, Gáti Oszkár narrációjával.

A modern technológiák összefonódását jelképezi, hogy egyidejűleg a Team Summit-tal a Design Terminál június 5-től 7-ig rendezi a Budapest 3D Printing Days eseményt is a 3D nyomtatási iparág prominens résztvevőivel Magyarországról és a környező országokból. Célja, hogy bemutassa a 3D nyomtatás különböző felhasználási területeit, az ipari alkalmazástól, a kereskedelmi- és otthoni használatig, miközben lehetőséget biztosít a régió fiatal innovációinak bemutatására.

A Google Lunar XPRIZE Team Summit 2014 rendezvénysorozatát június 6-án az Akváriumban a “TEDxBudapest Future 2.0” című TEDx konferencia zárja a hvg.hu szervezésében, ahol a 3D nyomtatás és a holdverseny prominens szereplői számolnak be személyes tapasztalataikról és a kihívásokról.

2014. június 3-án 11:00 órakor a Design Terminálban sajtótájékoztatóval indul majd a GLXP Team Summit 2014, Budapest.

Design_Terminal_271_100px.jpg puli_logo_200_120.jpg

A Puli Space munkájának prioritása most az űrképes Puli elkészítése és Holdutazásunk foglalójának biztosítása. Mindehhez szükségünk van olvasóink segítségére is!

Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. A Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része.Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.