T-2 nap - Irány Hawaii!

Mission_maunacast_250.jpgPillanatokon belül elindul két csapattagunk és Pulink Hawaii szigetére. Szerdán kora reggel emelkednek a levegőbe a Lufthansa frankfurti járatával, hogy utána Los Angelesen át 26 órás út után - a 11 órás időeltolódásnak köszönhetően - még mindig szerda este megérkezzenek Hilo-ba Hawaii Nagy Szigetére. Persze - mint arról korábban beszámoltunk - nem afféle wellness-hétvégéről lesz szó, hanem holdjárónk földi prototípusának egy újabb, nagyon fontos megmérettetéséről. Ehhez pedig a Mauna Kea vulkán kopár vidékére kell menni. Ők pedig a hónuk alá kapják robotkutyánkat, magukkal viszik Hawaiira, és kiteszik a megadott helyre, ahol aztán a Pulit a csapat itthon maradt része a budapesti Városházáról irányítja. Pontosan úgy, ahogy az a sikeres és tapasztalatokban gazdag marokkói küldetés során is történt.

 Íme, egy kis emlékeztető:

Joggal merül fel a kérdés, hogy közelebb nem találtunk volna esetleg alkalmas helyet a tesztelésre? Hiszen ott van például az Etna. Vagy már nekünk az sem jó? A rovernek nem teljesen mindegy, hol van a Föld nevű bolygón, ha már úgyis a Holdra készül? Hogy Hawaii, vagy nem Hawaii?

Sem neki, sem nekünk nem mindegy. A Mauna Kea egyrészt olyan vulkán, ahol bőséges van vulkáni hamu: ez hasonlít leginkább a nagyon apró szemcséjű holdporra. Másrészt robotunk a PISCES (Pacific International Space Center for Exploration Systems)  kutatóközpontjának területén ügyködik majd. Nem véletlenül. Ez a hely az összes szükséges infrastruktúrával rendelkezik, ami egy ilyen teszteléshez kell.

Az Etnával az a fő probléma, hogy nincsen rajta ilyen kutatóközpont, így kétfős expedíciónknak magával kellene vinni egy teherautónyi felszerelést, mindent, ami a Hawaii-on adott. Hawaii-on ideálisak körülmények. Különítményünk szállása cirka 1 kilométerre lesz a teszttereptől, ráadásul itt biztosított a kommunikációhoz szükséges wifi, áram, szerszámok, segítség, stb.MaunaKea.jpg

Nincs még egy hely a Földön, ami a Mauna Kea-nál jobban hasonlítana a holdi vidékre. Nem véletlen, hogy itt telepedett meg a Pacific International Space Center for Exploration Systems, amely már több világűrbe kívánkozó robot teszteléséhez is biztosította a körülményeket. Elég csak a NASA RESOLVE névre hallgató konstrukcióját említeni.

Elsődleges célunk a Mission Maunacast kódnevű küldetés során, hogy robotunkkal gyakorlatilag minél pontosabban lemodellezzük azokat a feladatokat, amelyel a Holdon várnak majd ránk, a Google által szponzorált Lunar XPRIZE verseny alapkövetelményeinek szem előtt tartásával. Ez azt jelenti, hogy a rover a tervek szerint: fényképeket készít, 360 fokos panorámafelvételt továbbit majd, élő HD közvetítést ad, eközben pedig legalább 500 métert nyargal a sziget számára legvonzóbb vidékén. Ezzel ismét elképesztő mennyiségű tapasztalatra teszünk szert, és újabb mérföldkövet hagyhatunk a hátunk mögött.

Ha minden jól megy, akkor az igazi meló a Városházán berendezett küldetésirányításnál (Mission Control Center, MCC) lesz, mégpedig magyar idő szerint éjszaka (mint már említettük, Budapest és Hawaii között 11 óra az időeltolódás). Ők távirányítják a robotot, nekik kell megtenniük a roverrel a már említett fél kilométeres távot, és feldolgozni a visszaküldött adatokat. Ha ezekkel megvagyunk, kedvünkre kísérletezhetünk tovább, hiszen például tesztelni akarjuk, hogy a különböző kerekek miként hordják fel a port a napelemre, illetve hogy viselkedik a Puli meredek lejtőkön a holdporra nagyban hasonlító vulkanikus hamuban.

Hawaii kéttagú különítményünk (ők a field crew) dolga a tesztelés során ideális esetben nem sok lesz: a távolból nézik, hogy a budapesti Mission Control hogyan irányítja a Pulit. Csak akkor avatkoznak közbe, ha netán valami probléma merülne fel - utóbbinak persze nem örülnénk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel fognak ülni, még ideális körülmények között sem napozás vár rájuk. A terepi tábor előkészítése és a tesztek megfigyelése és dokumentálása mellett gőzerővel építik a nemzetközi kapcsolatokat, sok hakni is vár majd rájuk - így többek között ellátogatnak az egyik helyi gimnázium robotika szakkörére is. Robotunk kalandjairól természetesen részletesen beszámolunk, itt a blogon.

Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a távoli szigeten, mindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod tereptesztünket, akár rendszeres előfizetéssel is; a teszt helyszíni költségeihez pedig az indiegogo közösségi finanszírozási kampányunk segítségével járulhatsz hozzá.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

20131028005424-indiegogomanuacast2_header_575px.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.