Nem azért mert egyszerű, hanem mert nehéz

We choose to go to the Moon. We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard...”

"Úgy döntöttünk a Holdra szállunk. Úgy döntöttünk a Holdra szállunk ebben az évtizedben, és véghezvisszük a többi dolgot is, nem azért mert ezek egyszerűek lennének, sőt pont azért, mert ezek nehezek."

-JFK-

we-choose-to-go-to-the-moon.jpgA világtörténelem egyik legkiemelkedőbb és legidőtállóbb beszéde 1962 őszén hangzott el Kennedy elnöktől. Az ambiciózusnak, már-már vakmerőnek tűnő célkitűzést kevesebb mint 7 évvel később sikerült teljesíteni, amikor Neil Armstrong lelépett az Apollo 11 holdkompjáról a Hold porába. Ezzel az Egyesült Államok szimbolikusan megnyerte az űrversenyt, és egy korszak tulajdonképpen lezárult.

Egy korszak, mely történelmi távlatból tekintve jóval többről szólt, mint a puszta propagandasikerről. Ez a majd egy évtized egy az idők végezetéig ható mítoszt adott az emberiségnek. Egy legendát kitartásról, tudásról, a lehetetlen megkísértéséről. Egy történetet, mely az évtizedek során mit sem vesztett fényéből, és amelynek megismerése elhitetheti mindenkivel, hogy ha megvan az akarat, az összefogás, akkor nem létezik elérhetetlen cél az emberiség számára. Gondoljunk csak bele: hány meg hány millió mérnök, tudós, kutató választotta hivatását a magasba emelkedő Saturn V rakétát látva lelki szemei előtt, hány kisgyermek néz vágyakozva esténként a mai napig a Hold felé...

Az álmodozók közt vannak, akik egy-egy könyv elolvasásáig jutnak. Mások esetleg a műszaki tudományoknak szentelik életüket, és bár az ég felé indultak, a realitásokkal szembesülve „pusztán” kiváló szakemberekké válnak itt a Földön. És vannak olyanok, akik egyszerűen képtelenek szabadulni gyermekkori álmaiktól, és fejükbe veszik, hogy Pavlics Ferenc nyomdokain járva egy újabb magyar holdjárót juttatnak el égi kísérőnk felszínére.

pavlics2.jpg

Nehéz? Kétségtelenül, de Kennedy gondolatával élve: éppen ez a szép benne! Lehetetlennek tűnhet? Egyedül minden bizonnyal az is... Éppen emiatt fordulunk hozzátok, mert a Ti segítségetekre is szükség van ahhoz, hogy közös küldetésünk sikerrel járjon. Itt a lehetőség, hogy Ti is részesei lehessetek a Holdra vezető útnak azzal, hogy közreműködésetekkel eljuttatjátok a mechanikus négylábút a végtelen világűrbe való kilépést leszámítva valószínűleg a legtávolabbi úti céljához: a távoli Hawaii szigetére.

Úgy döntöttünk ugyanis, hogy még az év vége előtt biztonságban eljuttatunk két embert – és egy rovert – a távoli Csendes-óceán szigetére, és épségben vissza is hozzuk őket onnan!

Miért Hawaii? - vetődhet fel a kérdés. Hawaii hallatán sok dologra lehet asszociálni, alighanem a sziget neve láttán számos olvasó előtt szörfdeszkák, gyönyörű csőhullámok, virágfüzérek, napsütés és szüntelenül mosolygó helyi lakosok képe jelent meg, így azt lehetne gondolni, hogy egy ügyes helyszínválasztással csupán össze akarjuk kötni a kellemest a hasznossal.

hawaii.jpg

A Puli Space csapattagok agya és érzékelése azonban másként működik. Hawaii hallatán mi nem a homokos partot látjuk magunk előtt, hanem a Mauna Kea vulkán kietlen felszínét.

MaunaKea.jpg
A kopárság számunkra kihívásoktól burjánzó virágos rét, az egyszínűség makacs tereptárgyak színes kavalkádja, a finom por pedig szebb, mint bármely tengerpart. Egy olyan környezet ez, amely a világon egyedülálló. Egy vidék, amelynél a Holdhoz hasonlóbb nem létezik a Földön. Nem véletlen, hogy itt telepedett meg a
Pacific International Space Center for Exploration Systems, mely számos világűrbe kívánkozó robot teszteléséhez biztosította már a körülményeket. Elég csak a NASA RESOLVE névre hallgató konstrukcióját említeni.

Ide szeretnénk hát eljuttatni roverünket, hogy a misszió szempontjából felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokra tehessünk szert, miközben az eszköz a tervek szerint végrehajt mindent, amit majdan elvárunk tőle a Holdon is: fényképeket készít, 360 fokos panorámafelvételt továbbit majd, élő HD közvetítést ad, eközben pedig legalább 500 métert nyargal a sziget számára legvonzóbb vidékén. Ezzel újabb mérföldkövet érünk el a sikeres és tapasztalatokban gazdag marokkói küldetés után.

Az ehhez szükséges költségek egy részét szeretnénk egy széles közösségi összefogás eredményeként előteremteni az Indiegogo oldalon folyó kampány segítségével. Néhány kattintás segítségével Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy pár dollárral közelebb kerüljünk a Puli egyelőre Földet átívelő röptéhez, cserébe a választott csomagtól függően neved eljuthat a Holdra, gazdagodhatsz egy pólóval, vagy a Puli világgá csaholja majd Hawaii-ról a Twitter hullámain keresztül az általad választott üzenetet, esetleg egy 3D nyomtatóval elkészített makett is a tiéd lehet. 10.000$ az utazás becsült összköltsége, melynek esetlegesen megmaradó minden centje a további fejlesztésre fordítódik majd. Úgy tűnhet, hogy 1-2$ semmivel nem visz közelebb a célhoz, de ne felejtsétek: ha mindenki igyekszik megosztani, minél több emberhez eljuttatni a felhívást és csak 1-2000 ember járul hozzá mindehhez, már az csodát tehet!

Sokaknak talán túlontúl ambiciózusnak tűnhet a vállalkozás, és távolinak nem csak a Hold, de az ahhoz szükséges összeg elérése is. De ne feledjétek egy másik nagy elnök, Theodore Roosevelt szavait:

Far better is it to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure... than to rank with those poor spirits who neither enjoy nor suffer much, because they live in a gray twilight that knows not victory nor defeat.”

"Sokkal jobb nagy dolgokra vállalkozni, és megélni dicső sikereket akár bukások sorozata közt, sem mint azon gyáva lelkek közé tartozni, akik nem örvendeznek, de nem is szenvednek sokat, mert életüket egy szürke alkonyban tengetik, hol nem ismernek sem győzelmet sem vereséget."

Puli_rover_MARS2013_Katja_Zanella-Kux.jpg

Álmodjunk hát nagyot, és nyúljunk együtt az ég felé, hiszen elbukni nem lehet. Hogyan is lehetne, mikor minden helyére kerülő csavarral, minden leírt karakterrel, minden képernyőre került perccel, minden gyermek felkeltett érdeklődésével mi magunk és ti magatok is hozzájárulhattok az űrkorszak halhatatlan nagyjai hagyatékának nemzedékeken átívelő tovább örökítéséhez. Miként bármilyen űrprogram, úgy a Puli Space is többről szól, mint pusztán egy versenyről. Együtt táplálhatjuk a tüzet - melynek óvása talán soha nem volt fontosabb, mint napjainkban, amikor a tudomány már nem képezi úgy a kultúra részét, mint az űrprogram aranykora idején -, hogy aztán mikor egy esetleges siker esetén az esti híradó a Puli által közvetített képet sugározza magyar gyermekek ezrei szemében szikrát gyújtva, akkor elmondhassátok: egy kicsit a Ti sikeretek is mindez, egy kicsit Ti is hozzátettetek a legenda tovább éléséhez.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.