Foltos autogram-vadász

Kék-zöld foltos. Nézi az ember ezeket a "holdasztronauták" lejáratását célzó videókat, és egyre inkább az az érzése támad, mintha a holdraszállást tagadó Bart Sibrel igazából csak az autogram-vadászat egy sajátos formáját űzné, ami abban nyilvánul meg, hogy az Apollo-program űrhajósaival testi kontaktust létesít.

Ebből a szempontból a Holdat megjárt asztronauták közül a legadakozóbbnak az Apollo 11 legénysége bizonyult: míg Armstrong igazi gentleman módjára csak verbálisan mosta fel vele a padlót, addig Aldrin - a második ember a Holdon - ennél explicitebb módon fejezte ki nemtetszését, amikor egy jobbhoroggal intézte el az összeesküvés-elmélkedőt, aki mindenáron arra akarta rávenni, hogy esküdjön meg a Bibliára: ő bizony járt a Holdon. Sibrel ekkor már harmadszora konfrontálódott az űrhajóssal, akiben teljesen váratlanul szakadt el a cérna. Sibrel utána csak annyit mondott, hogy nagyon meglepte Aldrin ütése, ilyesmire nem számított, pláne nem két kamera társaságában: "jó nagy ütés volt. És gyors is: nem láttam közeledni az öklét".

Sibrel kalandja az Apollo 11 legénységével azonban korántsem ért véget: testnedv-mintát az első emberes holdraszállás idején a parancsnoki modulban Hold körül keringő Michael Collinstól kapott, ez az epizód 1:33-nál látható az alábbi videón.

Collins szó nélkül egyenesen odament a kamerához, és az orrát dörgölte bele a lencsébe - ez a genetikai aláírás különösen értékes darabja lenne bármelyik Apollo-fan gyűjteményének. Michael célja alighanem a kép elhomályosítása volt, és ezt többé-kevésbé maradéktalanul meg is valósította. Mindössze annyit fűzött hozzá a cselekményhez, hogy "szerintem önnek nincs ki mind a négy kereke, komolyan mondom."

Szintén a fenti videóban látható Al Worden, aki Collinshoz hasonlóan az Apollo 15 parancsnoki moduljában, holdkörüli pályán keringve "vészelte át" két társa holdraszállását. Al teljes képtelenségnek nevezte Sibrel felvetését. Később elmondta, hogy neki amúgy nem okozott volna problémát megesküdni a Bibliára - ezzel megerősítve, hogy valóban elutazott a Holdra - de nem érezte szükségét annak, hogy ezt meg is tegye.

Alan Bean csak elkezdte az esküt, de nem tudta befejezni, mivel az végül a hazaárulás fogalmának definíciós vitájába fulladt; Bean ekkor kérte meg a stábot, hogy húznának-e már el a fészkes fenébe. Több kommentelőnk felvetette: nem lett volna-e egyszerűbb megesküdni a Bibliára, hogy tényleg jártak a Holdon - ha már Sibrelnek ez a mániája. Mint írták, ezzel kábé 5 másodperc alatt el is intézték volna az ügyet. Mielőtt végképp konteós bloggá alakulnánk át, sietve leszögezzük, hogy Gene Cernan, az Apollo 17 parancsnoka, és Ed Mitchell, az Apollo 14 holdkomp-pilótája ezt megtette: mindkét asztronauta szó szerint megismételte a Sibrel által előremondott eskü szavait. Ezt követően az utóbbi egy seggberúgással biztatta távozásra Bart Sibrelt - a videón hallható párbeszédet ez esetben is megkíséreltük lefordítani:

Ed Mitchell: És úgy vélem, hogy ön egy seggfej. És ha ezt így folytatja, és nem állítja le magát, akkor személyesen viszem a bíróság elé.
Bart Sibrel: Remélem, megteszi. Kérem, tegye meg. Oda akarom adni önnek a névjegykártyámat, hogy lehetősége legyen rá.
EM: Őszinén szólva nem érdemli meg.
BS: Megvan a felvételen,hogy azt mondta, beperel, ebben segítenék önnek, mert van bizonyítékunk, hogy az Apollo 11 sosem ment a Holdra.
[Mitchell elneveti magát]
És ezt Önnek látnia kellene, én ezt nem tudom ilyen könnyedén venni. Nem veszem ilyen könnyedén.
Mitchell fia: Viccel uram?! [Ed Mitchell azzal mozdulattal, ahogy átveszi a névjegykártyát, le is dobja a földre. Sibrel lehajol, hogy fölvegye.] Az emberek szórakozhatnak, és talán viccelődhetnek is a holdutazással... [Sibrel az eldobott névjegyet újfent odaadja Ed Mitchellnek, aki ezúttal szét is tépi azt.]
EM: Kifelé!
Mitchell fia: ...De ilyet tenni nem erkölcsös.
BS: Azt hazudni, hogy az ember a Holdon járt, sátáni hazugság.
EM: Nem ütök meg embereket, de ha itt marad… Húzzon a pokolba a házamból! [A táskájáért lehajló Sibrelt fenéken billenti.]
Adjam a puskát, és lelőnéd őket Adam, mielőtt lelépnek?
BS: Forog a kameránk, ha meg akarná tenni. Jó felvétel lenne.
Viszlát később. Majd a bíróságon, remélem.
Mitchell fia: Fel akarod hívni a CIA-t, hogy bepöccenjenek?

Később Mitchell annyit mondott el a találkozóról, hogy „Sibrel a History Channel munkatársának adta ki magát, azzal, hogy interjút szeretne velem készíteni. 3-4 perc elteltével előrántotta a Bibliás kérdést. Mikor rájöttem, hogy valójában ki is ő, megőriztem hidegvéremet, és megesküdtem a Bibliájára, majd véget vetettem az interjúnak, és egy seggberúgás kíséretében kidobtam a házból.”


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket, és holdjárónk - a Puli - eljusson a Holdra: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.