LACA, PACA és RECA

A földi pulik két részből állnak: van egy egész jól megkülönböztethető fejük. És van az összes többi.

A földet súroló egybefüggő rasztaborítás miatt persze sohasem lehetünk egészen biztosak abban, hogy például vannak-e lábai egy pulinak. Ez egyébként a földi és a holdi pulikért egyaránt rajongó Pacher Márkus fotóján sem nyilvánvaló, holott meglehetősen ritka pillanatában kapta el kutyáját: röptetés közben.

A mi Pulink is ezt a kettős tagozódást követi, ha már a Földön is ilyen jól bevált: van egyszer a leszállóegység, amivel landol, és amiből ezután kimászik a holdjáró.
Örökös kétkedésre adhat okot az is, hogy hány szeme van valójában egy földi pulinak. A választ egyértelműen persze mi sem tudjuk, de a holdi hasonmásénál valószínűleg csak kevesebb: a leszállóegységen ugyanis két kamera, a holdjárón pedig további négy kamera figyel majd.

Ez összesen három szempárt jelent, a kamerák ugyanis kettes elrendezésben lesznek - nyilván azért, hogy az örökkévalóságig hátralévő időben ne unatkozzanak, mivel Pulinkat csak az odaútra fizetnénk be. Meg így kapunk sztereoképet is, ami szintén nem baj: egyrészt a navigáció mellett 3D-méréseket is végezhetünk velük, másrészt akár tartaléknak is felfoghatók - ha az egyik elromlik, a másik még mindig jó lehet.

Egyébiránt annyira hihetetlenül költséghatékonyak vagyunk, hogy nálunk még a kamerák is kettesével kapnak keresztnevet. Két kamerája lesz ugyanis a leszállóegységnek, ezek együttesének emocionálisan túlfűtött mérnökeink a LACA nevet adták (LAnder CAmera). A pattogós leszállás után egy rúd nő ki a landerből, ennek tetején ülnek majd, mint két poszt-apokaliptikus tekintetű hightech sirály a hajó árbocán.
Ezt a – népies nevén – póznát lehet majd távirányítással a tengelye körül forgatni, de a kamerapár is képes lesz a helyzetváltoztató mozgás egész repertoárjának bemutatására - így kívülről is megleshető a leszállóegységből kiszabaduló rover mozgása.

Helyváltoztatásra alapesetben a holdjáró további két pár kamerája lesz hivatott. Az egyik pár hátrafelé néz, mint az autók hátulján a tolatóradar, vagy a kettős kipufogó. A páros két tagja osztozik a sokat sejtető RECA (REar CAmera) néven.
A másik két kamera - a LACA-hoz hasonlóan - szintén egy mozgatható rúd végén pihen, ahonnan gyakorlatilag bármerre képesek nézelődni. De ezek is mindig csak párban mozognak, mint az óvodások a zebrán. Utóbbiak is a mérnöki kreativitás újabb bizonyítékait szolgáltatják: a nemkülönben ígéretes PACA (PAnoramic CAmera) megtisztelő név birtokosai. Ezek után joggal merül fel a kérdés: minek ennyi kamera? (Folyt.köv.)


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.