Hawaii panoráma, szelfivel

2013 december 4-17. között a Mauna Keán található Haiwahini völgyben nézett körül alaposan a Puli, mindjárt két járgánnyal is. Erről nem csak mi számoltunk be töbször is blgounkon, az XPRIZE Alapítvány is adott ki sajtóközleményt. Ezt természetesen megosztották a Google Lunar XPRIZE közösségével is. Íme az ott megjelent cikk magyar fordítása.

2013-12-14_600_méter_után_panorama_2_575px.jpg

Haiwahini panoráma, "Puli szelfivel" egy 600 méteres út után.

A Google Lunar XPRIZE elnyeréséért versengő Puli csapat sikeresen szimulálta roverjének holdfelszíni küldetését a Hawaiin található PISCES központban (Pacific International Space Centre for Exploration Systems). A tereptesztek során a rover 600 métert tett meg a holdi regolithoz hasonló, puha, laza szerkezetű talajon, illetve nagy felbontású képeket és videót közvetített a kezdeti s végső helyzeteiből. A Google Lunar XPRIZE elnyeréséhez a csapatnak a Holdra kell leszállítania egy űrszondát, és fel kell térképeznie a környezetét, megtéve legalább 500 métert, illetve mozgó- és állóképeket kell küldenie a leszállás helyéről, út közben és a végállomásnál is.

A 2013 elején megnyitott PISCES központ a Mauna Kea lejtőin helyezkedik el. Vulkanikus talaja és terepviszonyai széles körben a holdi regolithoz legközelebb álló földi környezetként ismertek.

2013-12-10_1_I2.5_bevetésre_készen_101_8227_575px.jpg

A Puli I2.5 indulásra kész.

 A PISCES hold-analóg terepén végzett nyolc napos tesztsorozat alatt a Puli a GLXP küldetés számos alapvető elemét kipróbálta és ellenőrizte. Ezek közé tartozott a rover útvonalának megtervezése a leszállóhelyet elhagyva, műholdfelvételek segítségével, a rover mozgékonyságának tesztelése a hold-analóg terepeken, egészen a 40 fokos emelkedőkig, illetve a Küldetésirányítás szoftverkörnyezetének kipróbálása mind az elsődleges rovert, mind a leszállóegység szerepét is eljátszó második példányt felhasználva. A Küldetésirányítása a budapesti Városházán kapott helyet, és a csapat innen tervezi majd az éles küldetés levezénylését is.

“A Puli rover egyedi bárdkerék (wheel-leg, “wheg”) kialakítású lábakkal rendelkezik, amit kifejezetten a durva terepre fejlesztettünk ki” - magyarázta Pacher Tibor, a csapat vezetője. - “Nem ez az első tesztünk analóg helyszíneken – 2013 elején Marokkóba is elvittük a rovert – de a PISCES biztosította a legnagyobb kihívást jelentő, és egyben legvalósághűbb forgatókönyveket, aminek a rovert eddig kiettük. A Holdról visszaküldendő “Mooncast” adást itt egy “Maunacasttal” helyettesítettük, aminek a keretében panorámaképeket sugároztunk a kezdő- és végpontokról, illetve helyzet-azonosítást és távolságbecsléseket is végeztünk. Nagyon elégedettek vagyunk a Puli rover teljesítményével.”

2013-12-14_600_méter_után_101_8384_575px.jpg

600 méter után a célban

A Puli csapat néhány tagja már korábban is járt a PISCES központban, a 2012-es MoonBots LEGO Mindstorms Challenge versenyt megnyerő HungaroBots csapat mentoraként. A HungaroBots soproni gimnazistái egy VIP utat nyertek az oktatást és ismeretterjesztést igen komolyan gondoló PISCES-be, hogy tesztelhessék a LEGO holdrobotjaikat.

“Magyarország jelentős mérnöki és tudományos hagyományaiból kiindulva, nagyszerű lehetőséget láttam arra, hogy fenntartható értékeket alkossunk egy magyar GLXP projekt segítségével – nem csak mérnöki, de oktatási és társadalmi vonalon is.” - mondta el Pacher. - “A Puli csapat hihetetlenül örült és boldog volt, hogy a GLXP fiataloknak szóló változatát, a MoonBots versenyt, történetében először egy európai, egy magyar csapat nyerte meg. A HungaroBotsnak a PISCES-ben tett látogatása során létrejött kapcsolatok elmélyítése után immár a tényleges holdi küldetéshez készülő hardverünket is tesztelhettük náluk. Részvételünk egy természettudományos oktatási projektben tehát nem csak az iskolások számára volt egy inspiráló lehetőség, de végeredményben a saját célkitűzéseinkben, a Hold elérésében is nagy segítségnek bizonyult.”

Globimpex_logo_300px.jpg

A Puli Maunacast küldetését a Globimpex és a Magyar Afrika Társaság támogatta!

Ha Hawaii után a Holdról is szívesen látnál felvételeket, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban! Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook     Google+    Twitter

 
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.