Hawai'i napló 2.

Team Puli Mission Maunacast Field Crew naplója.

Tibor_2013_12_06_250px.jpg Miki_2013_12_06_PISCES_101_8063_sm.jpg
Dr. Pacher Tibor Pathy Miklós

 A napló első része itt olvasható.

2013. december 6.

Ma lesz az első ún. EPO eseményünk Hawaiin. Education and Public Outreach - ezt leginkább talán Tudományos Ismeretterjesztés és Népszerűsítés-nek fordíthatnák, azaz nevezzük TIN-nek! - lol -: egyik kiemelt célunk, hogy megismertessük a diákokat és a nagyközönséget a műszaki és természettudományok, a matematika. a világűr  szépségeivel és izgalmas lehetőségeivel. Mi lehetne erre alkalmasabb példa, amelyen mindezt bemutathatjuk, mint az a nem mindennapi verseny, amiben részt veszünk?

John jön értünk a szállodához, először a PISCES irodájába megyünk, hogy "begyűjtsük" I2.0-ás Pulinkat, aztán az egyetemi negyed mellett irány az 'Imiloa Astronomy Center, ahol több iskolás osztállyal is találkozni fogunk.

2013-12-06_Imiloa_101_8068_575px.jpg

Az I2.0 ezúttal is könnyedén ment fel a kb. 30°-os lejtőn.

A helyszínen aztán előbb a sajtónak mutathatjuk be a Pulit - közben Miki lazán felkormányozza roverünket a lejtőn, az ilyesmi már meg sem kottyan nekünk -, aminek időközben már több eredménye is lett, az egyik itt olvasható (angolul, persze).

Az iskolás csoportokkal  remekül együtt vagyunk, a legnagyobb sikert a "Puli rovermasszázs" aratja:

2013-12-06_Imiloa_101_8087_575px.jpg

Holdjáró masszázs :-)

A végére pedig még virág is jut: a na`u virág - avagy hawaii gardénia - a szeretet és az "aloha" virága is rákerült Pulinkra Mari-Ela David Chock, a PISCES bájos PR-osa jóvoltából.

2013-12-06_Mari-Ela_101_8092_575px.jpg

Mari-Ela és a Puli

Kora délután következik a beharangozott Technical Readiness Review. John, Christian, Miki és jómagam egy kiadós munkaebéd - a Hilo Burger Joint étteremben, John szerint itt kapjuk Hilo legjobb burgerét - után megyünk végig aprólékosan a tervezett teszt részletein. Ha minden jól megy a jövő héten, akkor a mi részünkről

  • teszteljük és verifikáljuk a Puli mobilitási koncepcióját a legjobb Hold-analóg terepen
  • bővítjuk a távoli irányítás funkcionalitását és megbízhatóságát, kis sávszélesség mellett
  • teszteljük két szonda egyidejűleg történő vezérlését a Mission Control szoftveren
  • és persze megteszünk minimum 500 métert és két MaunaCast-tal is jelentkezünk majd.

És meglepi is lesz!

Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a távoli szigeten, mindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod tereptesztünket, akár rendszeres előfizetéssel is; a teszt helyszíni költségeihez pedig az indiegogo közösségi finanszírozási kampányunk segítségével járulhatsz hozzá.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

20131028005424-indiegogomanuacast2_header_575px.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.