Alakuló ülés

2010.06.17-én megtartottuk alakuló ülésünket, ahol a PuliSpace ötletgazdákon kívül planetológus, térképész, informatikus, villamosmérnök, fizikus, műszaki menedzser, közgazdász csapattagok is résztvettek. Minden bizonnyal elértük első sikerünket: az űrkutatás iránt elkötelezett maroknyi csapatunk hitet tett amellett, hogy legjobb tudásunk szerint teljesíteni fogjuk a Google Lunar X Prize által kitűzött célokat, és hazánk számára ezzel történelmet írunk.

Lelkes és intenzív diskurzus alakult ki a Holdra küldendő Puli műszaki paramétereiről és mérnöki koncepciójáról. Nagy gömb legyen, kisautó legyen, legyen landoló egység, ne legyen, lejtőre landoljon, síkra landoljon, Falcon rakétával indítsuk útnak, társasutazást szervezzünk neki, legyen a kamerákban lencse, ne legyen, stb.

Az alakuló ülésünk talán legjelentősebb konklúziója annak leszögezése volt, hogy a PuliSpace projekt során csak nyerhetünk. Mindezt annak tudatában fogadtuk el egységesen, hogy tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a világ legnagyobbjai mellett a névtelenségből és gyakorlatilag a semmiből előbújva vesszük a bátorságot a nemzeteket megmozgató és összekötő versenybe történő benevezéssel. Vesszük ehhez a bátorságot annak ellenére, hogy nyilvánvalóan szembetalálkozunk a kétkedők és a heves ellenzők táborával, a legyőzhetetlennek tűnő műszaki akadályokkal, jelentős pénzügyi és szervezési kihívásokkal. Ennek ellenére Hermann Hesse szavaival jellemezhető a kihívás iránti egységes attitűdünk: "To let the possible happen, the impossible must be tried again and again" (német eredetiben "Damit das Mögliche entsteht, muss immer wieder das Unmögliche versucht werden").

A megbeszélésről azzal a tudattal távoztunk, hogy a kezdeményezésre irányuló szerény büszkeségünk mellett egy óriási feladat áll előttünk. Ebbe a kivételes feladatba azonban megkérdőjelezhetetlen lelkesedéssel és összefogással vágunk bele. Kennedy is így vélekedett az 1960-as évek elején meghirdetett Apollo program elején a híres "We choose to go to the Moon" beszédében: "... Nem azért csináljuk, mert könnyű, hanem azért, mert nehéz...". Tisztában vagyunk azzal, hogy a feladat nem könnyű, hanem nehéz. Azonban versenybe szállunk hazánk színeiben, és útnak indítjuk Pulit.

A 384.000 km-es út is az első lépéssel kezdődik, amit alakuló ülésünkön megtettünk. Go Puli! Go!

Vázsonyi Miklós

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.